Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/35704
Title: | Caracterização e usos terapêuticos de produtos de origem marinha nos Comentários de Amato Lusitano a Dioscórides | Authors: | Fernandes, José Sílvio Moreira | Keywords: | Amatus Lusitanus;Dioscorides;Sea urchin;Sea horse;Purple;Amato Lusitano;Dioscórides;Ouriço-do-mar;Cavalo-marinho;Púrpura | Issue Date: | 2015 | Publisher: | UA Editora - Universidade de Aveiro Imprensa da Universidade de Coimbra Annablume |
Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/35685 | Abstract: | In the beginning of the second book of comments to Dioscorides, Amato Lusitano analyzes the
characteristics and the therapeutic uses of some marine origin products as sea urchin, sea horse,
purple and other shells. Amato specifies in particular the expurgative, digestive, purgative and
caustic properties of these products as well as properties for stimulating breastmilk and the
belly, the applications for kidneys, eyes and heart diseases, and for uses in women’s cosmetics. No início do segundo livro dos comentários a Dioscórides, Amato Lusitano trata das características e usos terapêuticos de alguns produtos de origem marinha, derivados do ouriço-do-mar, do cavalo-marinho, de búzios, púrpuras e de outras conchas. Assinala sobretudo as propriedades expurgativas, digestivas, evacuativas, cáusticas, estimulantes do leite materno e do ventre, as aplicações em afeções dos rins, dos olhos e do coração, bem como os usos em cosmética feminina. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/35704 | ISBN: | 978-989-26-0941-6 (PDF) | DOI: | 10.14195/978-989-26-0941-6_18 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Humanismo e Ciência: Antiguidade e Renascimento |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
humanismo_e_ciencia_-_2.9.pdf | 5.76 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.