Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/36883
Title: | Influência das condições climáticas na qualidade do vinho da sub-região vitivinícola de Castelo Rodrigo (1992-2012) | Other Titles: | Influence of climatic conditions on the quality of the wine in the sub-region of Castelo Rodrigo (1992-2012) | Authors: | Maia, Maria Manuela Lourenço Nunes, Adélia de Jesus Nobre |
Keywords: | Climate Influence;Quality of the musts;Castelo Rodrigo;Portugal;Influência Climática;Qualidade dos mostos;Castelo Rodrigo;Portugal | Issue Date: | 2014 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra | Abstract: | O presente trabalho pretende avaliar a influência das condições climáticas (em particular da temperatura
e da precipitação) na qualidade dos mostos produzidos na sub-região de Castelo Rodrigo, no período de 1992 a
2012. Para o efeito, além da análise de correlações entre a temperatura (média, mínima e máxima) e a precipitação
total, no período correspondente ao ciclo vegetativo da videira (1 de Abril a 30 de Setembro), foram definidos 3
índices climáticos vitícolas: Índice Heliotérmico, Índice de Frio Noturno e o Índice Branas, Bemon e Lavadoux (IBBL)
Os resultados obtidos mostram que a qualidade dos mostos têm vindo a aumentar nestes últimos 20 anos,
nesta sub-região vinícola, traduzida no incremento do grau dos mostos, de algumas das castas mais importantes
na área. Este incremento na qualidade dos mostos relaciona-se, de modo positivo, com as temperaturas médias
e máximas mensais e com o índice heliotérmico. Com uma correlação negativa destacam-se os quantitativos de
precipitação registados no decurso do período vegetativo da videira.
Com efeito, no decurso do período analisado, verificou-se uma tendência de incremento nas temperaturas
máximas e médias e, por conseguinte, nos valores do índice heliotérmico. Com tendência negativa destacam-se
os quantitativos de precipitação registados no período de 1 de Abril a 30 de Setembro. A conjugação destas
tendências reverteu a favor do aumento da qualidade dos mostos e também da antecipação da data de colheita.
Contudo, serão ainda abordados outros fatores que interferem na qualidade dos vinhos. This study aims to assess the influence of climatic conditions (particularly temperature and precipitation) in the quality of the musts produced within the sub - region of Castelo Rodrigo, between 1992 and 2012. To this purpose, besides the analysis of correlations between temperature (mean, minimum and maximum) and the total of precipitation during the vegetative cycle of the vine (1 April to 30 September), other 3 viticultural climate indices are defined: the Heliothermal index, the Cool Night Index and the Branes, Bemon and Lavadoux index (IBBL). The results show that the quality of musts has been increasing in this wine sub-region, over the last 20 years, reflected in the increase of the degree of the musts, particularly in the most important varieties in the area. This increase in the quality of musts relates, positively, with the mean and maximum monthly temperatures and with the heliothermic index. With a negative correlation highlight the quantitative precipitation recorded during the growing season of the vine. In fact, during the analyzed period there was a positive trend in maximum and mean temperatures and, therefore, in the heliothermic index. With negative trend highlight the quantitative rainfall registered during the period 1 April to 30 September. The combination of these trends has reversed in favor of increasing of the quality of musts as well as in anticipation of harvest date. However, other factors that affect the quality of the wines will also be discussed. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/36883 | ISSN: | 0871-1623 | DOI: | 10.14195/0871-1623_33_3 |
Appears in Collections: | Cadernos de Geografia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
influencia_das_condicoes_climaticas_na_qualidade_do_vinho_da_sub-regiao.pdf | 17.88 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.