Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/38246
Title: | Sobre o “Verdadeiro Transcendental”, segundo M. Merleau-Ponty | Other Titles: | On the “True Transcendental” according to Merleau Ponty | Authors: | Umbelino, Luís António | Keywords: | Transcendental;Phenomenology;Being;Distance;Transcendental;Fenomenologia;Ser;Distância | Issue Date: | 2015 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra | Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/38234 | Abstract: | This Chapter aims to meditate on the original contribution made by Merleau‑‑ Ponty to the concept of transcendental. Our starting point is de horizon of critical appropriation of husserlian phenomenology developed by Merleau‑‑ Ponty in Phénoménologie de la perception, as it holds a first definition of the “true transcendental”. Then we follow the path of the onto‑‑ phenomenological project trying to identify the main “concretizations” of the transcendental along Merleau‑‑ Ponty’s philosophical project. O presente capítulo pretende debater o contributo original de Merleau‑‑ Ponty para uma reflexão em redor do conceito de transcendental. Nesta medida, tomaremos como ponto de partida o campo de apropriação crítica da fenomenologia husserliana elaborada por Merleau‑‑ Ponty em Phénoménologie de la perception, campo no qual encontramos uma primeira definição do “verdadeiro transcendental”. A partir daqui, percorrermos os caminhos do projecto ontofenomenológico procurando identificar as principiais “explicitações” recebidas pelo conceito ao longo da obra merleau‑‑ pontyana. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/38246 | ISBN: | 978-989-26-1048-1 978-989-26-1049-8 (PDF) |
DOI: | 10.14195/978-989-26-1049-8_12 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | A Filosofia Transcendental e a sua crítica |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
sobre_o_verdadeiro_transcendental__segundo_m._merleau-pont.pdf | 698.3 kB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.