Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/38417
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Corte-Real, Ana | |
dc.contributor.author | Oliveira, Carina | |
dc.contributor.author | Marques, Jeidson | |
dc.contributor.author | Vieira, Duarte Nuno | |
dc.date.accessioned | 2016-01-20T11:00:07Z | |
dc.date.accessioned | 2020-09-09T10:12:32Z | - |
dc.date.available | 2016-01-20T11:00:07Z | |
dc.date.available | 2020-09-09T10:12:32Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-0083-3 | |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-0963-8 (PDF) | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10316.2/38417 | - |
dc.description.abstract | The terminologies bite and bitemark are synonymous and refer to marks resulting from the action of teeth on skin (human or animal) or on a deformable substrate. Each denture is unique in size, shape, alignment, rotations, diastema and restorations, among others. These characteristics may attach to a bite a probative value in identification. However, the same individual may cause distinct bites depending on several variables such as body surface area, type of food reached, the age and gender of the victim, as well as the severity of the act of biting. The chosen parameters for the interpretation, description and analysis of a bite should be easily applied in ante or post mortem period. | eng |
dc.description.abstract | As terminologias mordedura, mordida ou bitemark são sinónimas e referem-se à marca resultante da ação dos dentes na pele humana, animal ou num substrato deformável. Cada dentadura é singular, sendo que o seu tamanho, a forma, o alinhamento, as rotações, os diastemas ou as restaurações, são, entre várias outras, características suscetíveis de poderem atribuir à mordida um valor probatório na identificação. Contudo, um mesmo indivíduo pode provocar mordidas distintas em função de diversas variáveis. Assim sucede, por exemplo, com a superfície corporal, o tipo de alimento atingido, a idade e o género da vítima, bem como a intensidade utilizada no ato de morder. Os parâmetros escolhidos para a interpretação, descrição e análise de uma mordida devem ser facilmente aplicáveis no período ante ou post mortem. | por |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Imprensa da Universidade de Coimbra | por |
dc.relation.ispartof | http://hdl.handle.net/10316.2/36707 | por |
dc.rights | open access | - |
dc.subject | bitemark | eng |
dc.subject | individualizing characteristics | eng |
dc.subject | metric analysis | eng |
dc.subject | morphological analysis | eng |
dc.subject | mordida | por |
dc.subject | características individualizantes | por |
dc.subject | análise métrica | por |
dc.subject | análise morfológica | por |
dc.title | Marcas dentárias em alimentos e na pele | por |
dc.type | bookPart | por |
uc.publication.firstPage | 73 | - |
uc.publication.lastPage | 88 | - |
uc.publication.location | Coimbra | por |
dc.identifier.doi | 10.14195/978-989-26-0963-8_4 | - |
uc.publication.digCollection | PB | por |
uc.publication.orderno | 3 | - |
uc.publication.area | Ciências da Saúde | por |
uc.publication.bookTitle | Identificação em Medicina Dentária Forense | - |
uc.publication.manifest | https://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/38417/208462/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/38417/208462/manifest | - |
uc.publication.thumbnail | https://dl.uc.pt/retrieve/11138904 | - |
uc.publication.parentItemId | 54520 | - |
uc.itemId | 69726 | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
Appears in Collections: | Identificação em Medicina Dentária Forense |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
marcas_dent_rias_em_alimentos_e_na_pele.pdf | 1.41 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.