Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38417
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCorte-Real, Ana
dc.contributor.authorOliveira, Carina
dc.contributor.authorMarques, Jeidson
dc.contributor.authorVieira, Duarte Nuno
dc.date.accessioned2016-01-20T11:00:07Z
dc.date.accessioned2020-09-09T10:12:32Z-
dc.date.available2016-01-20T11:00:07Z
dc.date.available2020-09-09T10:12:32Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.isbn978-989-26-0083-3
dc.identifier.isbn978-989-26-0963-8 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/38417-
dc.description.abstractThe terminologies bite and bitemark are synonymous and refer to marks resulting from the action of teeth on skin (human or animal) or on a deformable substrate. Each denture is unique in size, shape, alignment, rotations, diastema and restorations, among others. These characteristics may attach to a bite a probative value in identification. However, the same individual may cause distinct bites depending on several variables such as body surface area, type of food reached, the age and gender of the victim, as well as the severity of the act of biting. The chosen parameters for the interpretation, description and analysis of a bite should be easily applied in ante or post mortem period.eng
dc.description.abstractAs terminologias mordedura, mordida ou bitemark são sinónimas e referem-se à marca resultante da ação dos dentes na pele humana, animal ou num substrato deformável. Cada dentadura é singular, sendo que o seu tamanho, a forma, o alinhamento, as rotações, os diastemas ou as restaurações, são, entre várias outras, características suscetíveis de poderem atribuir à mordida um valor probatório na identificação. Contudo, um mesmo indivíduo pode provocar mordidas distintas em função de diversas variáveis. Assim sucede, por exemplo, com a superfície corporal, o tipo de alimento atingido, a idade e o género da vítima, bem como a intensidade utilizada no ato de morder. Os parâmetros escolhidos para a interpretação, descrição e análise de uma mordida devem ser facilmente aplicáveis no período ante ou post mortem.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/36707por
dc.rightsopen access-
dc.subjectbitemarkeng
dc.subjectindividualizing characteristicseng
dc.subjectmetric analysiseng
dc.subjectmorphological analysiseng
dc.subjectmordidapor
dc.subjectcaracterísticas individualizantespor
dc.subjectanálise métricapor
dc.subjectanálise morfológicapor
dc.titleMarcas dentárias em alimentos e na pelepor
dc.typebookPartpor
uc.publication.firstPage73-
uc.publication.lastPage88-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-0963-8_4-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno3-
uc.publication.areaCiências da Saúdepor
uc.publication.bookTitleIdentificação em Medicina Dentária Forense-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/38417/208462/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/38417/208462/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11138904-
uc.publication.parentItemId54520-
uc.itemId69726-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:Identificação em Medicina Dentária Forense
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
marcas_dent_rias_em_alimentos_e_na_pele.pdf1.41 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.