Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39400
Title: Ovos, ovos, ovos e mais ovos: cultura, economia, dietética e gastronomia
Authors: Braga, Isabel M. R. Mendes Drumond
Keywords: Egg;Medicine;Beauty;Cooking;Food;Ovo;Medicina;Beleza;Culinária;Gastronomia
Issue Date: 2013
Publisher: Centro de História da Sociedade e da Cultura
Abstract: Partindo de fontes diversificadas, nomeadamente iconografia, livros de receitas, obras de medicina, provérbios e contratos agrários, pretendeu analisar-se e explicar-se a relevância dos ovos no quotidiano de outrora. O estudo abrange em especial: valor real e valor simbólico do ovo, o ovo na cultura popular, na medicina, no receituário de beleza e na gastronomia.
Using diverse sources, including iconography, cookbooks, books of medicine, proverbs and land contracts, is intended to analyze and explain the relevance of the eggs in the everyday life of the past. The study covers in particular: real value and symbolic value of the egg, the egg in popular culture, medicine, beauty recipes and cuisine.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/39400
ISSN: 1645-2259
2183-8615 (digital)
DOI: 10.14195/1645-2259_13_18
Rights: open access
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