Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/44762
Title: A helenização dos processos culinários no sul de Portugal: uma abordagem interdisciplinar
Other Titles: The helenization of culinary techniques in South Portugal: an interdisciplinary approach
Authors: Soares, Carmen
Arruda, Ana Margarida
Keywords: culinary practices;southern Portugal;archeology;culinary literature;hellenization;práticas culinárias;Sul de Portugal;arqueologia;literatura gastronómica;helenização
Issue Date: 2018
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/44751
Abstract: This study develops an interdisciplinary analysis applied to the data recovered in archaeological southern Portuguese sites. The intersection of the information provided by the ceramic and metal materials, and the fauna, carpology and palynology data and the Greek written sources allow to clarify interpretations suggested by them. The object of this study are the culinary processes and kitchen utensils found in Castro Marim and Monte Molião between V and III centuries BC and the Hellenistic cooking literature (especially Archestratus and epigrams of the Palatine Anthology). The paper is organized in three sections: the introduction proceeds the state of the art of archaeological and literary studies in the field of culinary practices; in section two the dialogue of archaeological information and the contributions of Greek literary sources are analysed; in the conclusions we discuss the close relationship between the Algarve coast and the Mediterranean world in general and the Greco-Hellenistic, in particular.
Neste estudo desenvolve-se uma análise interdisciplinar aplicada a materiais arqueológicos achados em sítios escavados no atual território do sul de Portugal. Procede-se ao cruzamento de informações fornecidas pelos materiais, resíduos faunísticos, carpologia, palinologia e fontes escritas gregas, na medida em que estas permitem aclarar ou reforçar interpretações sugeridas por aqueles. O objecto de estudo circunscreve- se aos processos culinários e utensílios de cozinha encontrados em Castro Marim e Monte Molião do período que vai do séc. V ao III a.n.e. e a literatura de temática culinária helenística (em especial Arquéstrato e epigramas da Antologia Palatina). O trabalho está organizado em três secções: na introdução procede-se ao estado da arte dos estudos arqueológicos e literários em matéria de práticas culinárias; no ponto dois analisam-se em diálogo as informações arqueológicas dos sítios e os contributos interpretativos das fontes literárias gregas; nas observações finais o principal destaque vai para a confirmação, dada pelo presente estudo, da estreita relação entre o Algarve litoral e o mundo mediterrâneo, em geral, e o greco-helenístico, em particular.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/44762
ISBN: 978-989-26-1565-3
978-989-26-1566-0 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-1566-0_11
Rights: open access
Appears in Collections:História Antiga: relações interdisciplinares: paisagens urbanas, rurais & sociais

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