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https://hdl.handle.net/10316.2/44762
Title: | A helenização dos processos culinários no sul de Portugal: uma abordagem interdisciplinar | Other Titles: | The helenization of culinary techniques in South Portugal: an interdisciplinary approach | Authors: | Soares, Carmen Arruda, Ana Margarida |
Keywords: | culinary practices;southern Portugal;archeology;culinary literature;hellenization;práticas culinárias;Sul de Portugal;arqueologia;literatura gastronómica;helenização | Issue Date: | 2018 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra | Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/44751 | Abstract: | This study develops an interdisciplinary analysis applied to the data recovered
in archaeological southern Portuguese sites. The intersection of the information
provided by the ceramic and metal materials, and the fauna, carpology and palynology
data and the Greek written sources allow to clarify interpretations suggested by them.
The object of this study are the culinary processes and kitchen utensils found in
Castro Marim and Monte Molião between V and III centuries BC and the Hellenistic
cooking literature (especially Archestratus and epigrams of the Palatine Anthology).
The paper is organized in three sections: the introduction proceeds the state of the art of archaeological and literary studies in the field of culinary practices; in section two
the dialogue of archaeological information and the contributions of Greek literary
sources are analysed; in the conclusions we discuss the close relationship between the
Algarve coast and the Mediterranean world in general and the Greco-Hellenistic, in
particular. Neste estudo desenvolve-se uma análise interdisciplinar aplicada a materiais arqueológicos achados em sítios escavados no atual território do sul de Portugal. Procede-se ao cruzamento de informações fornecidas pelos materiais, resíduos faunísticos, carpologia, palinologia e fontes escritas gregas, na medida em que estas permitem aclarar ou reforçar interpretações sugeridas por aqueles. O objecto de estudo circunscreve- se aos processos culinários e utensílios de cozinha encontrados em Castro Marim e Monte Molião do período que vai do séc. V ao III a.n.e. e a literatura de temática culinária helenística (em especial Arquéstrato e epigramas da Antologia Palatina). O trabalho está organizado em três secções: na introdução procede-se ao estado da arte dos estudos arqueológicos e literários em matéria de práticas culinárias; no ponto dois analisam-se em diálogo as informações arqueológicas dos sítios e os contributos interpretativos das fontes literárias gregas; nas observações finais o principal destaque vai para a confirmação, dada pelo presente estudo, da estreita relação entre o Algarve litoral e o mundo mediterrâneo, em geral, e o greco-helenístico, em particular. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/44762 | ISBN: | 978-989-26-1565-3 978-989-26-1566-0 (PDF) |
DOI: | 10.14195/978-989-26-1566-0_11 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | História Antiga: relações interdisciplinares: paisagens urbanas, rurais & sociais |
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