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https://hdl.handle.net/10316.2/45245
Title: | A dieta dos montanheses do norte da Ibéria sob o olhar de Estrabão | Other Titles: | The diet of the mountain people of northern Iberia according to Strabo | Authors: | Marques, Susana Hora | Keywords: | Strabo;Geography;Iberian diet;mountain people of northern Iberia;Estrabão;Geografia;dieta ibérica;montanheses do norte da Ibéria | Issue Date: | 2018 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra | Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/45207 | Abstract: | The third of seventeen books in Strabo’s Geography describes the
Iberian Peninsula from the viewpoint of a Greek citizen living in Rome in the
period corresponding to the rules of Augustus and Tiberius. Amidst the multitude
of information provided by Strabo to describe in particular the westernmost area
of Iberia, reference is made to the natural resources of the region and the manners
in which the local inhabitants used them, as well as prevalent rituals and the diet
consumed by the “mountain people”. Such detailed information helps characterise
the identity of “these others” living in the westernmost part of the known world,
who in the author’s opinion, drew much benefit from the peaceful occupation and
civilizing influence of the Romans. The present writing intends to analyse in further
detail the diet consumed by the mountain people of northern Iberia as part of a
lifestyle aimed not only at fulfilling one’s biological needs of survival but also at
establishing social norms of conviviality that increase one’s sense of pleasure. Entre os dezassete volumes que constituem a Geografia de Estrabão, o tomo terceiro descreve a Ibéria sob o olhar de um Grego que esteve em Roma entre os reinados de Augusto e de Tibério. Nas múltiplas informações que concentra na apresentação do confim peninsular, o geógrafo de Amásia refere seja recursos naturais da região, seja o comportamento de diversos povos face aos bens concedidos pela terra, seja ainda práticas rituais e de alimentação características dos “montanheses”, definidoras da identidade desses “outros” situados no extremo ocidental do mundo conhecido, que muito poderiam beneficiar com a intervenção pacificadora e civilizadora romana, na perspetiva estraboniana. O presente contributo propõe-se analisar a descrição da dieta dos montanheses do norte da Ibéria, uma dieta expressiva de um padrão próprio de vida que pressupõe não apenas a satisfação das necessidades biológicas de sobrevivência, mas também ocasiões de convívio geradoras de prazer. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/45245 | ISBN: | 978-989-26-1719-0 978-989-26-1720-6 (PDF) |
ISSN: | 2183-6523 | DOI: | 10.14195/978-989-26-1720-6_5 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II |
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