Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45247
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dc.contributor.authorBerti, Ilaria
dc.date.accessioned2019-01-30T10:18:53Z
dc.date.accessioned2020-09-04T21:27:55Z-
dc.date.available2019-01-30T10:18:53Z
dc.date.available2020-09-04T21:27:55Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.isbn978-989-26-1719-0
dc.identifier.isbn978-989-26-1720-6 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/45247-
dc.description.abstractThis article analyzes ideas and impressions of West Indian food found in the diaries, memoirs, autobiographies and travelogues of British colonists in the West Indies during the nineteenth century. These élite British travellers struggled to maintain the same eating habits that they had in their motherland. From their writings we can see how they were convinced they should only eat food “proper for an Englishman”. However, this analysis shows that, instead of eating only known food imported from their homeland, they also ate local food. In fact, they resorted to various strategies to adapt their previous consumption patterns to the new environment. The sources analyzed demonstrate that British colonizers learned to eat local food by describing it as similar to their usual food; by searching for analogies between their traditional food and the unknown West Indian food by finding replacements for what was not available in the local environment, and even by changing (at least in their descriptions) the provenance of local food.eng
dc.description.abstractEste artigo analisa idéias e impressões da comida indiana ocidental, encontrados nos diários, memórias, autobiografias e viagens de colonos britânicos nas Índias Ocidentais durante o século XIX. Esses viajantes britânicos de elite lutaram para manter os mesmos hábitos alimentares que eles tinham na sua pátria. A partir dos seus escritos, podemos ver como estavam convencidos de que só deveriam consumir comida “própria para um inglês”. No entanto, esta análise mostra que, em vez de comer apenas alimentos importados de sua terra natal, eles também consumiram comida local. Na verdade, eles recorreram a várias estratégias para adaptar seus padrões de consumo anteriores ao novo ambiente. As fontes analisadas demonstram que os colonizadores britânicos aprenderam a consumir comida local, descrevendo-a como semelhante à sua comida habitual; procurando por analogias entre seus alimentos tradicionais e o alimento desconhecido da Índia ocidental, encontrando substitutos para o que não estava disponível no ambiente local, e mesmo mudando (pelo menos em suas descrições) a proveniência desses alimentos.por
dc.language.isoeng-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/45207por
dc.rightsopen access-
dc.subjectfoodeng
dc.subjectbritish colonieseng
dc.subjectWest Indieseng
dc.subjectTrollopeeng
dc.subjectnineteenth centuryeng
dc.subjectalimentospor
dc.subjectcolônias britânicaspor
dc.subjectÍndias Ocidentaispor
dc.subjectTrollopepor
dc.subjectséculo XIXpor
dc.titleFood “proper for an Englishman”: Neophilia and Neophobia in Anthony Trollope’s The West Indies and the SpanishMainpor
dc.title.alternativeComida “Adequada para um inglês”: Neofilia e neofobia em The West Indies e o Spanish Main, de Anthony Trollopeeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.firstPage177-
uc.publication.lastPage194-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1720-6_7-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno7-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleMesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II-
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uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11009488-
uc.publication.parentItemId55087-
uc.itemId68109-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
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