Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45248
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPilla, Maria Cecilia Barreto Amorim
dc.date.accessioned2019-01-30T10:23:50Z
dc.date.accessioned2020-09-04T21:27:56Z-
dc.date.available2019-01-30T10:23:50Z
dc.date.available2020-09-04T21:27:56Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.isbn978-989-26-1719-0
dc.identifier.isbn978-989-26-1720-6 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/45248-
dc.description.abstractThe study of records related to food in female magazines provides the rescue of values of the regional and local cuisine, which are charged of history and food culture. In this way, this type of study can bring us the possibility of a reflection on the social interactions revealed from the transcript of culinary knowledge, indicating certain eating patterns. From this premise is intended to analyze the sources, the Jornal das Moças ( Journal of Young Women) – a weekly magazine produced in the city of Rio de Janeiro between 1914 and 1965 with national circulation –, regarding to everything involving food preparation and the space reserved for food, consumption, storage and preparation. Thus, analyzing the pages of this periodical between the years 1914-1918, would seek to link the feminine role in the home with the issue of food security especially regarding to the construction of a food heritage, since its pages have references about everything involving food preparation, and the care and maintenance of the house. In this sense, a question arises: how foods appear in the analyzed source – the magazine Jornal das Moças – in the period 1914-1918? How the extent of these themes are related to issues such as food security and the female role at home? A magazine specially directed to women brings references to the global conflict that erupted in mid-1914? And if it does, how they approach this fact in the reports, articles and advertisements on food?eng
dc.description.abstractO estudo dos registros relativos aos alimentos contidos em revistas femininas propicia o resgate dos valores das cozinhas regional e local, carregadas da história e da cultura alimentar. Dessa forma, pode nos trazer a possibilidade de uma reflexão sobre as interações sociais reveladas a partir da transcrição dos saberes culinários, indicando certos padrões alimentares. A partir dessa premissa é que se quer analisar a fonte Jornal das Moças, um periódico semanal produzido na cidade do Rio de Janeiro entre 1914 e 1965, com circulação nacional, no que diz respeito ao espaço reservado aos alimentos, seu consumo, armazenamento e preparo. Analisando esse periódico entre os anos 1914-1918, pretende-se relacionar o papel feminino dentro do lar com a questão da segurança alimentar, principalmente no que concerne à construção de um patrimônio alimentar, uma vez que suas páginas trazem referências aos diversos aspectos relacionados ao preparo de alimentos, como parte do zelo e da manutenção da casa. Nesse sentido, algumas questões se impõem: como os alimentos aparecem na fonte analisada – O Jornal das Moças – no período de 1914 a 1918? Em que medida os temas se relacionam a questões como segurança alimentar e o papel feminino no lar? Uma revista especialmente dirigida ao público feminino traz menções ao conflito mundial que eclodiu em meados do ano de 1914? E, se o faz, de que forma aborda tal fato nas reportagens, artigos, propagandas sobre alimentos?por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/45207por
dc.rightsopen access-
dc.subjectJornal das Moçaseng
dc.subjectfood heritageeng
dc.subjectfeminine spaceseng
dc.subjectfood cultureeng
dc.subjectfood securityeng
dc.subjectJornal das Moçaspor
dc.subjectpatrimônio alimentarpor
dc.subjectespaços do femininopor
dc.subjectcultura alimentarpor
dc.subjectsegurança alimentarpor
dc.titleNas páginas do Jornal das Moças: princípios de segurança alimentar em tempos de guerra (1914-1918)por
dc.title.alternativeInside the pages of the Jornal das Moças: principles of food security in times of war (1914-1918)eng
dc.typebookPartpor
uc.publication.firstPage195-
uc.publication.lastPage218-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1720-6_8-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno8-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleMesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/45248/200523/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/45248/200523/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11009576-
uc.publication.parentItemId55087-
uc.itemId68110-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
nas_paginas_do_jornal_das_mocas.pdf3.06 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.