Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/45254
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Locks, Martha | |
dc.contributor.author | Lima, Tania Andrade | |
dc.date.accessioned | 2019-01-30T10:49:48Z | |
dc.date.accessioned | 2020-09-04T21:27:52Z | - |
dc.date.available | 2019-01-30T10:49:48Z | |
dc.date.available | 2020-09-04T21:27:52Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1719-0 | |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1720-6 (PDF) | |
dc.identifier.issn | 2183-6523 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10316.2/45254 | - |
dc.description.abstract | This article discusses the faunal remains found in the archaeological excavations undertaken in Rua da Assembleia, in Rio de Janeiro’s downtown, highlighting cattle bones in particular. Corresponding to different cuts of meat with distinct market prices, these remains are attributed to the different social strata who occupied the region in the eighteenth century. However, attention was drawn to the high frequency of skull bones found among them, as well horns, raising the possibility of the consumption of cow heads by urban slaves during the period. | eng |
dc.description.abstract | Este artigo discute os restos faunísticos encontrados nas escavações arqueológicas realizadas à Rua da Assembleia, no centro histórico do Rio de Janeiro, com destaque para os ossos de bovinos. Correspondendo a diferentes cortes de carne com valores de mercado diferenciados, esses restos são atribuídos aos distintos estratos sociais que ocupavam a região no século XVIII. Contudo, chamou a atenção, em meio aos demais, a alta frequência de ossos do crânio, além de chifres, levantando-se a possibilidade do consumo de cabeças de boi, à época, por escravos urbanos. | por |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Imprensa da Universidade de Coimbra | por |
dc.relation.ispartof | http://hdl.handle.net/10316.2/45207 | por |
dc.rights | open access | - |
dc.subject | food | eng |
dc.subject | Rio de Janeiro | eng |
dc.subject | faunal remains | eng |
dc.subject | cow skull bones | eng |
dc.subject | 18th century | eng |
dc.subject | alimentação | por |
dc.subject | Rio de Janeiro | por |
dc.subject | restos faunísticos | por |
dc.subject | cabeça de boi | por |
dc.subject | século XVIII | por |
dc.title | O sistema alimentar da cidade do Rio de Janeiro no século XVIII: um estudo arqueológico de restos faunísticos | por |
dc.title.alternative | The food system in 18th century Rio de Janeiro: an archaeological study of faunal remains | eng |
dc.type | bookPart | por |
uc.publication.firstPage | 305 | - |
uc.publication.lastPage | 318 | - |
uc.publication.location | Coimbra | por |
dc.identifier.doi | 10.14195/978-989-26-1720-6_14 | - |
uc.publication.digCollection | PB | por |
uc.publication.orderno | 14 | - |
uc.publication.area | Artes e Humanidades | por |
uc.publication.bookTitle | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II | - |
uc.publication.manifest | https://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/45254/200479/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/45254/200479/manifest | - |
uc.publication.thumbnail | https://dl.uc.pt/retrieve/11008612 | - |
uc.publication.parentItemId | 55087 | - |
uc.itemId | 68099 | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
Appears in Collections: | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
o_sistema_alimentar_da_cidade_do_rio_de_janeiro_no_seculo_xviii__i_.pdf | 2.68 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.