Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45258
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dc.contributor.authorSene, Gláucia Malerba
dc.contributor.authorMorgado, Andrea Jundi
dc.contributor.authorLocks, Martha
dc.date.accessioned2019-01-30T11:06:43Z
dc.date.accessioned2020-09-04T21:27:53Z-
dc.date.available2019-01-30T11:06:43Z
dc.date.available2020-09-04T21:27:53Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.isbn978-989-26-1719-0
dc.identifier.isbn978-989-26-1720-6 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/45258-
dc.description.abstractThis article presents a synthesis of the material culture related to food system of some nineteenth century households at Riachuelo street, Rio de Janeiro downtown, such as faunal remains, earthenwares, and pottery used to serve and consume food. The analysis of these components revealed some contradictions of the socio cultural system in the first half of the nineteenth century in Rio de Janeiro. Although major changes at different levels and the rise of french-english values related to daily dietary patterns could be identified, that ambivalent society in change seems to have maintained her colonial food traditions from what it would just be free at the beginning of the next century.eng
dc.description.abstractEste artigo apresenta uma síntese da cultura material relacionada ao sistema alimentar de unidades residenciais do século XIX, localizadas à rua Riachuelo, centro do Rio de Janeiro, aí compreendidos restos faunísticos, recipientes cerâmicos e louças utilizadas no serviço e consumo dos alimentos. A análise desses componentes revelou algumas contradições do sistema sociocultural da primeira metade desse século no Rio de Janeiro. Embora passando por grandes transformações em vários níveis e já se deixando permear pelos valores franco-ingleses em ascensão, no nível das práticas alimentares cotidianas, essa ambivalente sociedade em transição parece ter conservado predominantemente as tradições culinárias dos colonizadores, das quais só viria a se libertar de meados do século em diante.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/45207por
dc.rightsopen access-
dc.subjecturban archaeologyeng
dc.subjectnineteenth-century Rio de Janeiroeng
dc.subjectenglish tablewareseng
dc.subjectanimal boneseng
dc.subjectmulticulturalismeng
dc.subjectarqueologia urbanapor
dc.subjectRio de Janeiro oitocentistapor
dc.subjectfaiança fina inglesapor
dc.subjectossos animaispor
dc.subjectmulticulturalismopor
dc.titleO sistema alimentar da cidade do Rio de Janeiro na primeira metade do século XIX: entre a conservação e a transformaçãopor
dc.title.alternativeThe food system in the first half of 19th century Rio de Janeiro: between conservation and shiftingeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.firstPage357-
uc.publication.lastPage371-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1720-6_18-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno18-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleMesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II-
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uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11008838-
uc.publication.parentItemId55087-
uc.itemId68103-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
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