Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45506
Title: Integração cultural dos restos faunísticos de três povoados do Bronze Final da Beira Baixa
Authors: Vilaça, Raquel
Issue Date: 1992
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Abstract: São divulgadas as condições de achado dos restos faunísticos provenientes dos níveis do Bronze Final dos povoados do Monte do Frade, dos Alegrios e da Moreirinha. A conjugação dos dados arqueológicos e dos elementos fornecidos pelo respectivo estudo arqueozoológico (Antunes, 1992) permite salientar as assinaláveis semelhanças entre os três povoados. As características físicas dos restos faunísticos (extremamente fragmentados e calcinados) e a sua distribuição espacial (sobre ou junto de estruturas de combustão) indicam-nos que se trata de restos de animais consumidos pelo homem. As espécies caracterizadas — cabra, boi, porco, todos domesticados, e coelho (domesticado ou não) — definem um quadro económico onde a actividade pastoril, com destaque para a cabra, teria desempenhado um papel fundamental. E de realçar a falta de indícios seguros de caça. A presença de animais jovens ou subadultos sugere uma criação destinada à produção de carne, embora elementos de índole arqueológica (cincho, cossoiro, pesos de tear) apontem para a prática de outras actividades complementares do âmbito da chamada “Revolução dos Produtos Secundários”.
Information is given about the context in which the findings of faunal remains, from the Late Bronze Age levels, were found at the settlements of Monte do Frade, Alegrios and Moreirinha. The conjunction between the archaeological data and the details supplied by the respective archaeozoological study (Antunes, 1992), makes it possible to emphasize the remarkable resemblance between the three settlements. The physical characteristics of the faunal remains (extremely fragmented and burned) and its spatial distribution (over or next to combustion structures), indicate that we are facing with remains of animals consumed by men. The identified species — goat, cattle, pig, all domestic, and rabbit (either domesticated or wild) — define an economical picture where the pastoral activities, highlighting the goat, would have played a fundamental part. However, we must stress the lack of credible traces of hunting practices. The presence of young or semi-adult animals suggest that these were bred for meat production, although certain elements of an archaeological nature (strainer, spindle-whorls and loom-weights) indicate the practice of other complementary activities in the context of what is called “Secondary Products Revolution”.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/45506
ISSN: 0084-9189
1647-8657 (PDF)
DOI: 10.14195/1647-8657_31_1
Rights: open access
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