Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/90272
Title: Epístola de André de Resende a D. Fr. Gaspar do Casal: breve apontamento turístico-gastronómico
Other Titles: André de Resende’s Epistle to D. Fr. Gaspar do Casal: a brief touristic and gastronomic note
Authors: Pereira, Virgínia Soares
Keywords: André de Resende;Gaspar do Casal;XVI century;humanistic epistolography;Council of Trent;Erasmism;André de Resende;Gaspar do Casal;século XVI;epistolografia humanística;concílio de Trento;erasmismo
Issue Date: 2017
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/42974
Abstract: Among André de Resende’s letters, Epistle to D. Fr. Gaspar do Casal, Bishop of Leiria, distinguishes from the others because it contains, in its final lines, a kind of rotary excursus about sites to visit and a gastronomic suggestion: grill of mugil and a good wine from bishop’s vine. After situating the letter historically, we will pay particular attention to its final excursus.
No conjunto das cartas de André de Resende, a Epístola a D. Fr. Gaspar do Casal, bispo de Leiria, distingue-se das restantes por conter, na parte final, um excurso sobre lugares a visitar na região e uma sugestão gastronómica: mugem grelhado, acompanhado de um bom vinho da colheita do prelado. Depois de enquadrar historicamente a epístola, atentaremos em particular nesse breve excurso final.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/90272
ISBN: 978-989-26-1292-8
978-989-26-1293-5 (PDF)
ISSN: 2182‑8814
DOI: 10.14195/978-989-26-1293-5_10
Rights: open access
Appears in Collections:Legado clássico no Renascimento e sua receção: contributos para a renovação do espaço cultural europeu

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