Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/90705
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGomes, João Pedro-
dc.date.accessioned2018-06-06T11:39:06Z
dc.date.accessioned2020-09-15T14:40:10Z-
dc.date.available2018-06-06T11:39:06Z
dc.date.available2020-09-15T14:40:10Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.issn0872-5632-
dc.identifier.issn2182-7974 (PDF)-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/43994-
dc.description.abstractThe surviving documental collection of the Colégio de São Paulo in Coimbra, today kept in the Archive of the University of Coimbra, contains a series of manuscripts entitled “Livros de despesa do pão” (Bread expenditure books), where daily bread consumption is recorded. One of the manuscripts presents a detailed record of this expenditure made between November 1707 and October 1708, and whose analysis allows us to know in detail some of the eating habits of colegiais (fellows), giving an important perspective of the importance of bread in the modern Portuguese food universe and its multiple uses in the culinary context.eng
dc.description.abstractO acervo documental sobrevivente do Real Colégio de São Paulo em Coimbra, hoje à guarda do Arquivo da Universidade de Coimbra, contém uma série de manuscritos intitulada “Livros de despesa do pão” onde se regista o consumo diário de pão. Um dos manuscritos apresenta um detalhado registo do gasto feito entre os meses de novembro de 1707 e outubro de 1708 e cuja análise permite conhecer com maior pormenor alguns dos hábitos alimentares dos colegiais, nomeadamente o grau de importância do pão no universo alimentar português moderno e suas várias utilizações em contexto culinário.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbra-
dc.rightsopen access-
dc.subjectColégio de São Pauloeng
dc.subjectBreadeng
dc.subjectModern Ageeng
dc.subjectCoimbraeng
dc.subjectexpenditure bookeng
dc.subjectColégio de São Paulopor
dc.subjectPãopor
dc.subjectIdade Modernapor
dc.subjectCoimbrapor
dc.subjectlivro de despesapor
dc.titlePráticas alimentares no Real Colégio de São Paulo de Coimbra: o “Livro do pão” de 1707-08por
dc.title.alternativeFood practices in the Real Colégio de São Paulo of Coimbra: the “Book of bread” from 1707-08eng
dc.typearticle-
uc.publication.collectionBoletim do Arquivo da Universidade de Coimbra Vol. XXXI, N.º 1-
uc.publication.firstPage21-
uc.publication.issue1-
uc.publication.lastPage60-
uc.publication.locationCoimbra-
uc.publication.journalTitleBoletim do Arquivo da Universidade de Coimbra-
uc.publication.volume31por
dc.identifier.doi10.14195/2182-7974_31_1_2-
uc.publication.sectionEstudos-
uc.publication.digCollectionIP-
uc.publication.digCollectionB1-
uc.publication.orderno3-
uc.publication.areaArtes e Humanidades-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/90705/216129/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/90705/216129/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11250952-
uc.publication.parentItemId71342-
uc.itemId71345-
uc.thumbnail.urihttps://dl.uc.pt/iiif-imgsrv/11250869/dl!3!42!30!28!4230287509746889782094320166386223652-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Boletim do Arquivo da Universidade de Coimbra
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
praticas_alimentares_no_real_colegio_de_sao_paulo_de_coimbra._o_livro_do_pao_de_1707-08.pdf2.1 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.