Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/96448
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dc.contributor.authorSoares, Carmen (coord.)por
dc.contributor.authorRibeiro, Cilene da Silva Gomes (coord.)por
dc.date.accessioned2020-11-19T14:43:04Z-
dc.date.available2020-11-19T14:43:04Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.isbn978-989-26-1719-0por
dc.identifier.isbn978-989-26-1720-6 (PDF)por
dc.identifier.issn2183-6523por
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/96448-
dc.description.abstractThe tendency of 21st century studies about the table has been to privilege as multi and transdisciplinary approaches. In fact, it is in its holistic sense that we use the term table, a universe that encompasses goods, people and ideas. Reflect today toward the table constitutes a process of careful inquiry into three of the main pillars of the man’s relationship with food, throughout its history: food, health and culture. This second volume of Portuguese- Brazilian Tables is organized in three parts, containing a total of 12 chapters. The culinary literature that is evidenced as a source of knowledge and flavors, is presented in Part I (Tables of delights: when food is pleasure). The table also constitutes the cultural DNA of any subject, problematic congregated in Part II (Patrimonial tables: when the food is identity). Closing the volume, there are contributions particularly focused on the material size of the food, which are presented in Part III (Table’s materialities: environmental supply and service).eng
dc.description.abstractA tendência dos estudos do século XXI sobre a mesa tem sido de privilegiar as abordagens multi- e transdisciplinares. Aliás é na sua aceção holística que usamos o termo mesa, universo que engloba bens, pessoas e ideias. Refletir hoje sobre a mesa constitui um processo de indagação atento a três dos principais pilares da relação do homem com o alimento, ao longo de toda a sua história: alimentação, saúde e cultura. Este segundo volume da obra Mesas Luso-brasileiras está organizado em três partes, contendo um total de 12 capítulos. A literatura culinária, que se evidencia como fonte de saberes e sabores, apresenta-se na Parte I (Mesas de Delícias: quando o alimento é prazer). A mesa constitui, ainda, o ADN cultural de qualquer sujeito, problemática congregada na Parte II (Mesas Patrimoniais: quando o alimento é identidade). A fechar o volume surgem contributos particularmente centrados na dimensão material da alimentação, a Parte III (Materialidades da mesa: abastecimento e serviço alimentares).por
dc.format.extent372 p.por
dc.language.isoporpor
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.rightsopen accesspor
dc.subjectFood Historyeng
dc.subjectFood Heritageeng
dc.subjectFood Cultureseng
dc.subjectHealtheng
dc.subjectPortugaleng
dc.subjectBrazileng
dc.subjectLusophonyeng
dc.subjectHistória da Alimentaçãopor
dc.subjectPatrimónio Alimentarpor
dc.subjectCulturas da Alimentaçãopor
dc.subjectSaúdepor
dc.subjectPortugalpor
dc.subjectBrasilpor
dc.subjectLusofoniapor
dc.titleMesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. IIpor
dc.title.alternativeLusophone tables: food, health and culture. vol. IIeng
dc.typebookWpartspor
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1720-6por
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.itemId86562-
item.fulltextNo Fulltext-
item.grantfulltextnone-
Appears in Collections:Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II
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