Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/34036
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBraga, Isabel M. R. Mendes Drumond
dc.contributor.otherCentro de Estudos Clássicos e Humanísticos da Universidade de Coimbra, ed. lit.
dc.date.accessioned2014-10-17T14:21:42Z
dc.date.accessioned2020-09-10T08:29:46Z-
dc.date.available2014-10-17T14:21:42Z
dc.date.available2020-09-10T08:29:46Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.isbn978-989-26-0886-0 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/34036-
dc.description.abstractPerforming a regulated activity in terms of production and career progression, with the traditional stages of apprentice, officer and master, the confectionery was one of many offices related to population’s food consumption patterns. Production was generally done in small‑scale, at home and was intended for local sale, as a result of a limited amount of time in which the products had good conditions to be consumed. From untapped manuscript sources for the study of work activities in Modern Era, particularly the procedures of the Holy Office of the Inquisition, we intends to study up the activities of confectioners, especially their material goods, particularly those that relate to their profession, but also the conflicts between them, what did they produce and sold and in which contexts.eng
dc.description.abstractDesempenhando uma actividade regulamentada quer ao nível da produção quer ao nível da progressão na carreira, com as tradicionais fases de aprendiz, oficial e mestre, a confeitaria era um dos muitos ofícios ligados às práticas alimentares das populações. A produção era, regra geral, em pequena escala, em casa dos próprios confeiteiros e destinava‑se à venda local, em resultado quer da quantidade limitada quer do tempo em que os produtos apresentavam boas condições para serem consumidos. Partindo de fontes manuscritas inexploradas para o estudo das actividades laborais da Época Moderna, designadamente processos do Tribunal do Santo Ofício da Inquisição, pretende estudar‑se as actividades dos confeiteiros, em especial os seus bens materiais, particularmente os que se relacionam com a profissão que desempenhavam, mas também os conflitos em que se envolviam com outros confeiteiros, o que preparavam e vendiam e em que contextos.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablume Editorapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/34012por
dc.rightsopen access-
dc.subjectConfectionerseng
dc.subjectMaterial cultureeng
dc.subjectHoly Officeeng
dc.subjectPortugal 16th‑18th centurieseng
dc.subjectConfeiteirospor
dc.subjectCultura materialpor
dc.subjectSanto ofíciopor
dc.subjectPortugal séculos XVI‑XVIIIpor
dc.titleConfeiteiros na Época Moderna: cultura material, produção e conflituosidadepor
dc.title.alternativeThe Confectioners in the Modern Era: material culture, production and bickeringeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionSérie DIAITA Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage165-
uc.publication.lastPage192-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-0886-0_7-
uc.publication.sectionParte III: Identidades alimentares da Época Modernapor
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno8-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleEnsaios sobre património Alimentar Luso-brasileiro-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/34036/212011/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/34036/212011/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11180504-
uc.publication.parentItemId53867-
uc.itemId70439-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Ensaios sobre património alimentar Luso-brasileiro
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
confeiteiros_na_epoca_moderna.pdf1.25 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.