Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/34047
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAlgranti, Leila Mezan
dc.contributor.authorAsfora, Wanessa
dc.contributor.otherCentro de Estudos Clássicos e Humanísticos da Universidade de Coimbra, ed. lit.
dc.date.accessioned2014-10-17T14:53:55Z
dc.date.accessioned2020-09-10T08:29:43Z-
dc.date.available2014-10-17T14:53:55Z
dc.date.available2020-09-10T08:29:43Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.isbn978-989-26-0886-0 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/34047-
dc.description.abstractTaking História da Alimentação no Brasil by Luís da Câmara Cascudo as a starting point, the present article discusses the contribution of Portuguese heritage in structuring a discourse on Brazilian cuisine which is still prevailing in much of the scientific literature published on the subject. Its aim is to understand the extent of this contribution firstly from the point of view of ingredients and cooking techniques that have been assimilated (or denied) in the process of shaping what was later recognized as Brazilian cuisine; secondly, from the perspective of the incorporation of some theoretical assumptions proposed by Cascudo for the interpretation of Brazilian society.eng
dc.description.abstractA partir da obra História da Alimentação no Brasil de Luís da Câmara Cascudo, o artigo reflete sobre a contribuição da herança cultural portuguesa na elaboração de um discurso sobre a cozinha brasileira ainda vigente em grande parte da produção científica sobre a culinária nacional. Busca compreender a força de tal contribuição não apenas do ponto de vista da disponibilização de ingredientes e técnicas culinárias que foram assimilados ou negados no processo de constituição do que veio a ser reconhecido por cozinha brasileira, mas principalmente, a partir da incorporação de alguns pressupostos teóricos de grande força na interpretação da sociedade brasileira.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablume Editorapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/34012por
dc.rightsopen access-
dc.subjectFoodeng
dc.subjectCuisineeng
dc.subjectCulinaryeng
dc.subjectPortugaleng
dc.subjectBrasileng
dc.subjectCâmara Cascudoeng
dc.subjectAlimentaçãopor
dc.subjectCozinhapor
dc.subjectCulináriapor
dc.subjectPortugalpor
dc.subjectBrasilpor
dc.subjectCâmara Cascudopor
dc.titleLuis da Câmara Cascudo e a ementa portuguesa: a contribuição de Portugal na construção do pensamento sobre a cozinha brasileirapor
dc.title.alternativeLuís da Câmara Cascudo and the portuguese ementa: contribuition from Portugal for the construction of a brazilian cuisine thoughteng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionSérie DIAITA Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage253-
uc.publication.lastPage273-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-0886-0_10-
uc.publication.sectionParte IV: Heranças Portuguesas da gastronomia e nutrição Brasileirapor
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno11-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleEnsaios sobre património alimentar Luso-brasileiro-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/34047/211979/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/34047/211979/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11178650-
uc.publication.parentItemId53867-
uc.itemId70431-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Ensaios sobre património alimentar Luso-brasileiro
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ensaiospatrim_nioalimentar_artigo11.pdf5.76 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.