Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38417
Title: Marcas dentárias em alimentos e na pele
Authors: Corte-Real, Ana
Oliveira, Carina
Marques, Jeidson
Vieira, Duarte Nuno
Keywords: bitemark;individualizing characteristics;metric analysis;morphological analysis;mordida;características individualizantes;análise métrica;análise morfológica
Issue Date: 2015
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/36707
Abstract: The terminologies bite and bitemark are synonymous and refer to marks resulting from the action of teeth on skin (human or animal) or on a deformable substrate. Each denture is unique in size, shape, alignment, rotations, diastema and restorations, among others. These characteristics may attach to a bite a probative value in identification. However, the same individual may cause distinct bites depending on several variables such as body surface area, type of food reached, the age and gender of the victim, as well as the severity of the act of biting. The chosen parameters for the interpretation, description and analysis of a bite should be easily applied in ante or post mortem period.
As terminologias mordedura, mordida ou bitemark são sinónimas e referem-se à marca resultante da ação dos dentes na pele humana, animal ou num substrato deformável. Cada dentadura é singular, sendo que o seu tamanho, a forma, o alinhamento, as rotações, os diastemas ou as restaurações, são, entre várias outras, características suscetíveis de poderem atribuir à mordida um valor probatório na identificação. Contudo, um mesmo indivíduo pode provocar mordidas distintas em função de diversas variáveis. Assim sucede, por exemplo, com a superfície corporal, o tipo de alimento atingido, a idade e o género da vítima, bem como a intensidade utilizada no ato de morder. Os parâmetros escolhidos para a interpretação, descrição e análise de uma mordida devem ser facilmente aplicáveis no período ante ou post mortem.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/38417
ISBN: 978-989-26-0083-3
978-989-26-0963-8 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-0963-8_4
Rights: open access
Appears in Collections:Identificação em Medicina Dentária Forense

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
marcas_dent_rias_em_alimentos_e_na_pele.pdf1.41 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show full item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.