Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/38425
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Lima, Adriana Mocelim de Souza | |
dc.date.accessioned | 2016-01-20T16:50:44Z | |
dc.date.accessioned | 2020-09-10T15:16:21Z | - |
dc.date.available | 2016-01-20T16:50:44Z | |
dc.date.available | 2020-09-10T15:16:21Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1085-6 | |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1086-3 (PDF) | |
dc.identifier.issn | 2183-6523 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10316.2/38425 | - |
dc.description.abstract | This article aims to analyze which products were charged in the Cartas de Foral, quantity and how these products were related to History of royal and noble alimentation in Portuguese Low Middle Ages. At first is required to present King Dinis and his performance in the Portuguese Kingdom in the period 1279–1325. The second step will be for the definition and analysis of foraleira documentation as well as enumerate its features. After is the the study of this documentation in king Dinis Chancellery related to year 1291.The third point of the text is to study more specifically this documentation and analysis of data related to Alimentation History found there, as well as the conclusions reached. | eng |
dc.description.abstract | O presente artigo tem como objetivo analisar quais produtos eram cobrados nas Cartas de Foral, sua quantidade e de que forma tais produtos estavam relacionadas à História da Alimentação régia e nobiliárquica da Baixa Idade Média portuguesa. Em um primeiro momento, será necessário apresentar o rei Dinis e sua atuação no reino português no período de 1279 a 1325. Em um segundo momento, passa-se para a definição e análise da documentação foraleira, bem como o levantamento de suas características. Depois, parte-se para o estudo da documentação presente na Chancelaria do rei Dinis relacionada ao ano de 1291. O terceiro ponto do texto visa ao estudo de forma mais específica dessa documentação e à análise dos dados relativos à História da Alimentação ali encontrados, bem como as conclusões obtidas. | por |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Imprensa da Universidade de Coimbra | por |
dc.relation.ispartof | http://hdl.handle.net/10316.2/38423 | por |
dc.rights | open access | - |
dc.subject | king Dinis of Portugal | eng |
dc.subject | Chancellery – 1291 | eng |
dc.subject | Cartas de Foral | eng |
dc.subject | alimentation | eng |
dc.subject | rei Dinis de Portugal | por |
dc.subject | Chancelaria – 1291 | por |
dc.subject | Cartas de Foral | por |
dc.subject | alimentação | por |
dc.title | 1291: um ano na chancelaria do rei Dinis de Portugal: cartas de foral e alimentação | por |
dc.title.alternative | 1291: a year in the chancellery of the king Dinis of Portugal: cartas de foral and alimentation | eng |
dc.type | bookPart | por |
uc.publication.collection | Série DIAITA: Scripta & Realia | por |
uc.publication.firstPage | 41 | - |
uc.publication.lastPage | 63 | - |
uc.publication.location | Coimbra | por |
dc.identifier.doi | 10.14195/978-989-26-1086-3_2 | - |
uc.publication.section | Parte I: sabores da lusofonia: raízes culturais greco-latinas e medievais | por |
uc.publication.digCollection | PB | por |
uc.publication.orderno | 2 | - |
uc.publication.area | Artes e Humanidades | por |
uc.publication.bookTitle | Odisseia de sabores da lusofonia | - |
uc.publication.manifest | https://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/38425/212845/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/38425/212845/manifest | - |
uc.publication.thumbnail | https://dl.uc.pt/retrieve/11193606 | - |
uc.publication.parentItemId | 54561 | - |
uc.itemId | 70607 | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
Appears in Collections: | Odisseia de sabores da lusofonia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
1291_um_ano_na_chancelaria_do_rei_dinis_de_portugal.pdf | 1.28 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.