Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38428
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dc.contributor.authorBraga, Isabel M. R. Mendes Drumond
dc.date.accessioned2016-01-20T17:34:22Z
dc.date.accessioned2020-09-10T15:16:22Z-
dc.date.available2016-01-20T17:34:22Z
dc.date.available2020-09-10T15:16:22Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.isbn978-989-26-1085-6
dc.identifier.isbn978-989-26-1086-3 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/38428-
dc.description.abstractThe recipes originated in convents, especially sweets confectionary, are a fashionable topic, in most cases quite compromised. If it draws the interest from a diversified public such as historians, gourmets and people involved in sales and restoration, it is also true that the proof of the origins of the convent recipes is, in many cases, far from being possible. This does not restrain some people from claiming the opposite and placing in the market sweets confectionary allegedly prepared on the basis of non-existent recipes from various convents and monasteries from the whole country. After this basic clarification, this paper aims to identify the Portuguese recipes originated in convents in the Modern Era and evaluate the weight of American products in the preparation of sweet and savoury dishes.eng
dc.description.abstractReceituário conventual, mormente no âmbito da doçaria, é temática que, pode afirmar-se, está na moda, na maior parte dos casos de forma bastante comprometida. Se a matéria interessa a públicos tão diversificados, como historiadores, gastrónomos e pessoas ligadas à venda e à restauração, também é verdade que a comprovação das origens das receitas conventuais está, em muitos casos, longe de ser possível, o que não inibe alguns de apregoarem o contrário e colocarem no mercado doces pretensamente preparados com base em inexistentes receitas dos mais diversos conventos e mosteiros de norte a sul do país. Posto este esclarecimento básico, importa neste texto identificar os receituários conventuais portugueses da Época Moderna e neles avaliar o peso dos produtos americanos na preparação dos pratos doces e salgados.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/38423por
dc.rightsopen access-
dc.subjectcookingeng
dc.subjectPortugaleng
dc.subjectAmerican productseng
dc.subjectrecipes originated in conventseng
dc.subjectcooking recipeseng
dc.subjectculináriapor
dc.subjectPortugalpor
dc.subjectprodutos americanospor
dc.subjectreceitas conventuaispor
dc.subjectreceitas de culináriapor
dc.titleA mesa conventual e os sabores da Américapor
dc.title.alternativeThe convents table and the tastes of Americaeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionSérie DIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage169-
uc.publication.lastPage182-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1086-3_5-
uc.publication.sectionParte II: sabores da lusofonia: integrações multiculturaispor
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno5-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleOdisseia de sabores da lusofonia-
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uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11194286-
uc.publication.parentItemId54561-
uc.itemId70610-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
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