Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38429
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dc.contributor.authorMaske, Wilson
dc.date.accessioned2016-01-20T17:38:14Z
dc.date.accessioned2020-09-10T15:16:22Z-
dc.date.available2016-01-20T17:38:14Z
dc.date.available2020-09-10T15:16:22Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.isbn978-989-26-1085-6
dc.identifier.isbn978-989-26-1086-3 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/38429-
dc.description.abstractThe aim of this study is to contribute to the history of food supply in Paraná during the nineteenth century, especially in the monarchic period, from 1822 to 1889. The occupation process of the Province of Paraná has always been associated with concerns by part of the government to provide food and basic need of genres that could meet the demand and sustain the growing population. In fact, the occupation of the coast of Paraná and Campos Gerais in the Paraná highlands, was made possible by the development of cassava in the first region and livestock in the second. Much of the food production at this stage was associated with the slave labor and the activity of the “tropeirismo”, intended to supply the southeastern markets of Brazil mules, leather and wheat from South Brazil. With the separation from São Paulo, the Province of Paraná, shall be a topic of great relevance to replace African slave labor with European free workers and the production of food staples to urban centers throughout the south-central province. The presidents of the Province reports reflect the major concern related to encouraging the immigration of Italians, Poles and Germans, in order to meet the great lack of food, and provide arms to the development of other economic activities.eng
dc.description.abstractO objetivo do presente estudo é oferecer subsídios para a história do abastecimento de alimentos no Paraná durante o século XIX, em especial no período monárquico, de 1822 a 1889. O processo de ocupação do território paranaense esteve sempre associado com preocupações, por parte do poder público, de prover alimentos e gêneros de primeira necessidade que pudessem atender à demanda e sustentar a crescente população. Na verdade, a ocupação do litoral paranaense e dos Campos Gerais, na região do planalto paranaense, foi possibilitada pelo desenvolvimento da cultura da mandioca na primeira região e da pecuária na segunda. Grande parte da produção de alimentos, nessa fase, esteve associada com o trabalho de escravos e com a atividade do tropeirismo, destinada a abastecer os mercados do Sudeste do Brasil de muares, couros e trigo provenientes do Sul. Com a separação da Província do Paraná de São Paulo, passa ser um tema de grande relevância a substituição do trabalho escravo africano pelo trabalho livre europeu e a produção de gêneros alimentícios de primeira necessidade para os centros urbanos espalhados pelo centro-sul da província. Os relatórios dos presidentes de Província dão conta da grande preocupação relacionada com o incentivo à imigração de italianos, poloneses e alemães, com vistas a atender à grande falta de alimentos, assim como a oferecer braços para o desenvolvimento das demais atividades econômicas.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/38423por
dc.rightsopen access-
dc.subjecthistory of food supplyeng
dc.subjectProvince of Paranáeng
dc.subjectculture and foodeng
dc.subjecthistória do abastecimentopor
dc.subjectterritório paranaensepor
dc.subjectcultura alimentarpor
dc.titleHistória do abastecimento de alimentos no Paraná (século XIX)por
dc.title.alternativeHistory of food suplly in Paraná (19th century)eng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionSérie DIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage183-
uc.publication.lastPage194-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1086-3_6-
uc.publication.sectionParte II: sabores da lusofonia: integrações multiculturaispor
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno6-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleOdisseia de sabores da lusofonia-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/38429/212861/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/38429/212861/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11194418-
uc.publication.parentItemId54561-
uc.itemId70611-
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