Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38430
Title: Arrufos e assoprinhos: receitas e os espaços do feminino na região dos Campos Gerais: 1900–1950
Other Titles: “Arrufos and Assoprinhos”: recipes and feminine spaces in the region of Campos Gerais: 1900–1950
Authors: Pilla, Maria Cecília Barreto Amorim
Keywords: Notebooks of recipes;Alimentation patrimony;Spaces of feminine;Campeira society;Alimentation culture;cadernos de receitas;patrimônio alimentar;espaços do feminino;sociedade campeira;cultura alimentar
Issue Date: 2015
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/38423
Abstract: The notebooks of recipes from the 19th century until large part of the 20th century have been elaborated exclusively by women, this notebooks circulated in the female space. Considering that everything around transcribe, store, organize cookery notebooks, can reveal the wealth of flavors, tastes, as well as the legacy of refinement, of sensations, of emotional ties, the recorded memories in the form of recipes, is that the alimentation may show a constitutive element of affinities between a group, in the case of this study, the group of women of a family. In this sense a question arises: how the titles of the recipes indicate the space of the house, kitchen, pantry, dining room, as essentially feminine spaces in pontagrossense society the first half of the twentieth century? In search of answers, we built up a research, which is in initial phase of analysis of the sources, precisely the available recipe notebooks of a private collection that belonged to a family group from the region of Ponta Grossa, of the first half of the 20th century.
Os cadernos de receitas, ao longo do século XIX até grande parte do XX, foram elaborados quase que exclusivamente por mulheres; eles circularam entre os espaços privados do feminino. Considerando-se que tudo o que cerca o transcrever, guardar, organizar os cadernos de culinária pode revelar o patrimônio dos sabores, dos gostos, assim como o legado dos requintes, das sensações, dos laços afetivos, das lembranças registradas em forma de receitas, a alimentação pode se mostrar um elemento constitutivo das afinidades entre um grupo, no caso desse estudo, o grupo das mulheres de uma família. Nesse sentido, uma questão se impõe: em que medida os títulos das receitas sinalizam o espaço da casa, cozinha, copa, sala de jantar, despensa, como espaços essencialmente femininos na sociedade pontagrossense da primeira metade do século XX? Em busca de respostas, construiu-se uma pesquisa, que se apresenta em sua fase inicial de análise das fontes, justamente de cadernos de receitas disponíveis em acervo pessoal que pertenceram a um grupo familiar da região de Ponta Grossa da primeira metade do século XX.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/38430
ISBN: 978-989-26-1085-6
978-989-26-1086-3 (PDF)
ISSN: 2183-6523
DOI: 10.14195/978-989-26-1086-3_7
Rights: open access
Appears in Collections:Odisseia de sabores da lusofonia

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