Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38431
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dc.contributor.authorCorção, Mariana
dc.date.accessioned2016-01-20T17:50:14Z
dc.date.accessioned2020-09-10T15:16:23Z-
dc.date.available2016-01-20T17:50:14Z
dc.date.available2020-09-10T15:16:23Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.isbn978-989-26-1085-6
dc.identifier.isbn978-989-26-1086-3 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/38431-
dc.description.abstractThe study of Câmara Cascudo’s History of Food in Brazil lead to our understanding of Portugal’s weight on the formation of a Brazilian cuisine, when it comes to both culinary techniques and content of ingredients. The author, a scholar from Natal—a town in the State of Rio Grande do Norte in Brazil—wrote History of Food in Brazil in 1960, a time of military dictatorship in Brazil and Salazar’s regime in Portugal. In a way, the fact that both countries went through a similar political context during those years brought former-colony and former-empire closer together. This article proposes to analyze Cascudo’s reflections in regards to the cultural connection that Portugal-Brazil shared, making use of the one hundred pages he wrote about this theme in many of his studies about food culture. This study also analyzes historical sources that enabled the relationship between the two countries, and brings in a myriad of references that have contributed to our thesis statement. Following Cascudo’s standpoint, we encountered a few core influences that shaped Brazilian food culture, like the opposition between sweet and savory dishes, and also the birth of Brazilian staples like the arroz-doce and the feijoada.eng
dc.description.abstractInvestigando a obra História da Alimentação no Brasil de Luís da Câmara Cascudo, pensador de Natal, cidade do Rio Grande do Norte brasileiro, constatamos a relevância da contribuição portuguesa na formação da cozinha nacional, tanto no que se refere às técnicas quanto aos ingredientes. Lançada no contexto da década de 1960, essa obra se contextualiza no período da Ditadura Militar brasileira e no governo de Salazar em Portugal, o que de algum modo viabiliza a aproximação entre a ex-colônia e a ex-metrópole. No presente artigo, propomo-nos a fazer uma análise das considerações de Cascudo sobre a ponte cultural Portugal–Brasil, tendo em vista as 100 páginas dedicadas a essa temática em sua história alimentar. Elencamos as fontes históricas que possibilitaram esse dialogo, assim como as influências que poderiam ter contribuído no encaminhamento das interpretações dela. Constatamos algumas contribuições centrais da cultura alimentar brasileira segundo a perspectiva de Cascudo, como a dicotomia doce e salgado e pratos nacionais como o arroz-doce e a feijoada.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/38423por
dc.rightsopen access-
dc.subjecthistory of food in Brazileng
dc.subjectCâmara Cascudoeng
dc.subjectnational cuisineeng
dc.subjectPortuguese-Brazilian cultureeng
dc.subjectfood traditioneng
dc.subjecthistória da alimentação no Brasilpor
dc.subjectCâmara Cascudopor
dc.subjectcozinha nacionalpor
dc.subjectcultura luso-brasileirapor
dc.subjecttradição alimentarpor
dc.titleA ementa portuguesa em História da Alimentação no Brasil de Câmara Cascudopor
dc.title.alternativePortugal’s syllabus of Câmara Cascudo’s History of Food in Brazileng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionSérie DIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage213-
uc.publication.lastPage227-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1086-3_8-
uc.publication.sectionParte II: sabores da lusofonia: integrações multiculturaispor
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno8-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleOdisseia de sabores da lusofonia-
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uc.itemId70613-
item.fulltextWith Fulltext-
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