Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38433
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGimenes-Minasse, Maria Henriqueta Sperandio Garcia
dc.date.accessioned2016-01-21T09:20:49Z
dc.date.accessioned2020-09-10T15:16:20Z-
dc.date.available2016-01-21T09:20:49Z
dc.date.available2020-09-10T15:16:20Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.isbn978-989-26-1085-6
dc.identifier.isbn978-989-26-1086-3 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/38433-
dc.description.abstractThe presence of Portuguese colonizers was instrumental in building the Paraná coast cuisine, although many of its contributions were absorbed into local culture so that they are no longer recognized as such. The very difficulty of defining a seaside cuisine today complicates this analysis.This article is a reflection on the Portuguese influence on the contemporary cuisine of Paraná coast, electing, as focus of analysis, two dishes very peculiar and different from each other: the Cambira and Barreado, traditional dishes clearly influenced by Portuguese heritage and currently used as identity symbols of the region, including in the tourism context.eng
dc.description.abstractA presença do colonizador português foi determinante na construção da gastronomia do litoral paranense, embora muitas de suas contribuições estejam tão assimiladas que deixam de ser reconhecidas como tal. A própria dificuldade em se definir uma gastronomia litorânea na atualidade dificulta esta análise. Este texto tem como objetivo refletir sobre a influência portuguesa na formação da gastronomia contemporânea do litoral paranaense, elegendo, como foco de análise, duas iguarias bastante peculiares e diferentes entre si: a cambira e o barreado, pratos tradicionais claramente influenciados pela herança portuguesa e utilizados, atualmente, como símbolos identitários da região, inclusive no contexto da atividade turística.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/38423por
dc.rightsopen access-
dc.subjectPortuguese influenceeng
dc.subjectgastronomyeng
dc.subjectParaná coasteng
dc.subjectcambiraeng
dc.subjectbarreadoeng
dc.subjectcultural identityeng
dc.subjectinfluência portuguesapor
dc.subjectgastronomiapor
dc.subjectlitoral paranaensepor
dc.subjectcambirapor
dc.subjectbarreadopor
dc.subjectidentidade culturalpor
dc.titleDa influência portuguesa na gastronomia do litoral paranaense: apontamentos sobre a cambira e o barreadopor
dc.title.alternativePortuguese influence on the cuisine of the coast of Paraná: notes on the cambira and barreadoeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionSérie DIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage253-
uc.publication.lastPage264-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1086-3_10-
uc.publication.sectionParte II: sabores da lusofonia: integrações multiculturaispor
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno10-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleOdisseia de sabores da lusofonia-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/38433/212837/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/38433/212837/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11193338-
uc.publication.parentItemId54561-
uc.itemId70605-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Odisseia de sabores da lusofonia
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
da_influencia_portuguesa_na_gastronomia.pdf1.29 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.