Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39609
Title: Patrimónios alimentares de aquém e além-mar
Other Titles: Food heritage on both sides of the sea
Authors: Soares, Carmen, ed. lit.
Pinheiro, Joaquim, ed. lit.
Keywords: Food heritage;gastronomy;cuisine;linguistics;literature;food culture;health;Património alimentar;gastronomia;culinária;linguística;literatura;cultura alimentar;saúde
Issue Date: 2016
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Annablume
Journal: DIAITA: Scripta & Realia
Abstract: The studies collected in this volume reflect, in general, upon food given its extraordinary cultural and identity value. With different approaches to food heritage, whether from a linguistic perspective, or from a more literary or cultural analysis, with a due historical, social and spatial framework, the set of papers highlight the importance of this topic, from classical antiquity up to the present day. In fact, food and everything that goes with it lead us on a journey revealing man’s way of life and his relationship with nature and other living beings. The thirty-four contributions of this volume are gathered in the following chapters: 1. Food: intangible heritage; 2. Food and literary heritage; 3. Food and linguistic heritage; 4. Food: health and wellbeing; 5. Food: society and culture; 6. Food and intercultural dialogue. With this volume it is also intended to open up perspectives on new research areas of food heritage as an essential source of knowledge for today.
Os estudos reunidos neste volume reflectem, de uma forma geral, sobre a alimentação enquanto elemento de extraordinário valor cultural e identitário. Com abordagens diversas ao património alimentar, seja numa perspectiva linguística, seja numa análise mais literária ou cultural, com o devido enquadramento histórico, social e espacial, o conjunto dos trabalhos realça a importância desta temática, desde a Antiguidade Clássica até aos nossos dias. Na verdade, a alimentação e tudo o que com ela se relaciona conduzem-nos por uma viagem reveladora da forma de vida do homem e do seu relacionamento com a natureza e com outros seres vivos. Os trinta e quatro contributos da obra estão reunidos nos seguintes capítulos: 1. Alimentação: património imaterial; 2. Alimentação e património literário; 3. Alimentação e património linguístico; 4. Alimentação: saúde e bem-estar; 5. Alimentação: sociedade e cultura; 6. Alimentação e diálogo intercultural). Com este volume pretende-se também abrir perspetivas sobre novos domínios de pesquisa do património alimentar como fonte de saber essencial para a actualidade.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/39609
ISBN: 978-989-26-1190-7
978-989-26-1191-4 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-1191-4
Rights: open access
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