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https://hdl.handle.net/10316.2/39610
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | Silva, António | |
dc.date.accessioned | 2016-10-04T13:49:53Z | |
dc.date.accessioned | 2020-09-08T16:58:10Z | - |
dc.date.available | 2016-10-04T13:49:53Z | |
dc.date.available | 2020-09-08T16:58:10Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1190-7 | |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1191-4 (PDF) | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10316.2/39610 | - |
dc.description.abstract | This article is about the “scientific discovery” of the Mediterranean diet, recently promoted by UNESCO as a intangible cultural heritage of humanity, analysed here from an historical and genealogical perspective. To do so, it is necessary first to take into account the historical and social contexts underlying its discovery – the rural areas of Crete and the popular districts of Naples – as well as those of the scientific community and of the post-war American middle class. This return to the past is intended to demonstrate that the Mediterranean diet is not really a timeless tradition, an expression of “popular wisdom” perpetuated and unchanged until the time of its scientific discovery, but rather the result of a dietary discipline imposed in the first case by need and, in the second case, by food nostalgia, reinterpreted in the light of a Puritan vegetarian ideal, which has its origins a century ago in the United States of America. | eng |
dc.description.abstract | Esta comunicação tem como intuito abordar a questão da “descoberta científica” da dieta mediterrânica, recentemente elevada a património cultural imaterial da Humanidade, numa perspectiva histórica e genealógica. Para tal, é preciso primeiro dar conta dos contextos históricos e sociais que lhe serviram de inspiração – as zonas rurais da ilha de Creta e os bairros populares de Nápoles – mas também daquele da comunidade científica e da classe média americana do pós-guerra. Este regresso às origens tem por objectivo demonstrar que a dieta mediterrânica não é propriamente uma tradição milenar, expressão de uma “sabedoria popular” perpetuada inalterada até ao momento da sua descoberta científica, mas sim o fruto de uma disciplina alimentar imposta pela necessidade, no primeiro caso e, no segundo caso, de uma nostalgia alimentar, reinterpretadas à luz de um ideal vegetariano tendencialmente puritano, que tem a sua origem um século antes nos Estados Unidos da América. | por |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Imprensa da Universidade de Coimbra | por |
dc.publisher | Annablume | por |
dc.relation.ispartof | http://hdl.handle.net/10316.2/39609 | por |
dc.rights | open access | - |
dc.subject | Mediterranean diet | eng |
dc.subject | scientific discovery | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | reform movements | eng |
dc.subject | United States of America | eng |
dc.subject | Naples | eng |
dc.subject | Crete | eng |
dc.subject | Dieta mediterrânica | por |
dc.subject | descoberta científica | por |
dc.subject | nutrição | por |
dc.subject | movimentos reformistas | por |
dc.subject | Estados Unidos da América | por |
dc.subject | Nápoles | por |
dc.subject | Creta | por |
dc.title | Uma tradição intemporal convertida em ideal alimentar ou o inverso?: acerca da “descoberta científica” da dieta mediterrânica | por |
dc.title.alternative | A timeless tradition converted into a dietary ideal or the contrary?: beyond the scientific discovery of the Mediterranean Diet | eng |
dc.type | bookPart | por |
uc.publication.collection | DIAITA: Scripta & Realia | por |
uc.publication.firstPage | 23 | - |
uc.publication.lastPage | 45 | - |
uc.publication.location | Coimbra | por |
dc.identifier.doi | 10.14195/978-989-26-1191-4_1 | - |
uc.publication.digCollection | PB | por |
uc.publication.orderno | 1 | - |
uc.publication.area | Artes e Humanidades | por |
uc.publication.bookTitle | Patrimónios alimentares de aquém e além-mar | - |
uc.publication.manifest | https://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39610/205696/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39610/205696/manifest | - |
uc.publication.thumbnail | https://dl.uc.pt/retrieve/11086267 | - |
uc.publication.parentItemId | 54693 | - |
uc.itemId | 69149 | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
Appears in Collections: | Patrimónios alimentares de aquém e além-mar |
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File | Description | Size | Format | |
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