Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39611
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dc.contributor.authorAbrahão, Eliane Morelli
dc.date.accessioned2016-10-04T13:56:13Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:15Z-
dc.date.available2016-10-04T13:56:13Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:15Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39611-
dc.description.abstractCulinary manuscripts have been made object of research by several food history academics, since this material reveals details about the eating habits of a social segment in a given period. I analyse the food recipes that have been registered by Custodia Leopoldina de Oliveira, Anna Henriqueta de Albuquerque Pinheiro and Barbara do Amaral Camargo Penteado in the light of the transformations that occur in the writing style of culinary instructions. It is a domestic and eminently personal text, often encrypted, which perpetuated for centuries and has shown susceptibility to new incorporations, as well as the cultural, social and economic practices of the paulista society, specifically campineira, in the period between 1863-1940.eng
dc.description.abstractOs manuscritos culinários têm sido objeto de pesquisa de vários estudiosos da alimentação, porque revelam detalhes sobre as práticas alimentares de um segmento social, num período específico. Analiso as receitas de comida registradas por Custodia Leopoldina de Oliveira, Anna Henriqueta de Albuquerque Pinheiro e Barbara do Amaral Camargo Penteado com o olhar voltado às transformações que ocorrem na forma de redação das instruções culinárias. Trata-se de uma escrita doméstica e eminentemente pessoal, muitas vezes cifrada, perpetuada ao longo de séculos, que se mostrou suscetível às novas incorporações e práticas culturais, sociais e econômicas da sociedade paulista, especificamente campineira, no período entre 1863-1940.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectFood (History)eng
dc.subjectfood habitseng
dc.subjectcookbooks – manuscripteng
dc.subjectrecipeseng
dc.subjectCampinas (SP) – social life and customseng
dc.subjectAlimentação (História)por
dc.subjectpráticas alimentarespor
dc.subjectcadernos de receitaspor
dc.subjectreceitas culináriaspor
dc.subjectCampinas (SP) – vida e costumes sociaispor
dc.titleA escrita culinária: permanências e transformações. Campinas (1863-1940)por
dc.title.alternativeCulinary writing: permanencies and transformations. Campinas (1863-1940)eng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage47-
uc.publication.lastPage62-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_2-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno2-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39611/205740/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39611/205740/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11087205-
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uc.itemId69160-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
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