Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39614
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dc.contributor.authorMiguens, Carolina Gheller
dc.date.accessioned2016-10-04T14:17:11Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:22Z-
dc.date.available2016-10-04T14:17:11Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:22Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39614-
dc.description.abstractThe human being is an animal with history and tradition and without these bases feels lost and empty. Among its developed knowledge is the gastronomic one, passed on for generations. Traditional cuisine is an intangible human heritage and no society develops in a healthy way without knowing and valuing its roots. Gastronomy is part of the foundation of our personality and family comfort, making its study, rescue and appreciation of utmost importance for human development in its living space. This study has as its main goal a comparative analysis of the appreciation of the gastronomic products in Brazil and Portugal drawing on the case studies on: “Doces de Pelotas” (Brazil) and “Pastel de Tentúgal” (Portugal). The work’s methodology is of an exploratory and descriptive kind. Qualitative interviews were conducted with subjects working in the sector in order to account for the way the studied processes were conducted and their consequences. In both cases under study, improvement opportunities and methods of appreciation were detected and suggested.eng
dc.description.abstractO ser humano é um animal de história e tradição e sem essas bases sente-se perdido e vazio. Dentre os seus saberes desenvolvidos está o Gastronômico, passado adiante através de gerações. A alimentação tradicional é um patrimônio imaterial e nenhum povo se desenvolve de maneira sadia sem conhecer e valorizar suas raízes. A Gastronomia é parte do alicerce de nossa personalidade e conforto familiar, tornando seu estudo, resgate e valorização de grande importância para o desenvolvimento humano no espaço em que vive. Este trabalho teve como objetivo central realizar uma análise comparativa dos processos de valorização de produtos gastronômicos em Portugal e no Brasil, a partir dos estudos de caso: Pastel de Tentúgal e Doces de Pelotas. A metodologia do trabalho é de caráter exploratório e descritivo. Foram realizadas entrevistas de caráter qualitativo com os atuantes no setor com o objetivo de detectar como ocorreram e quais as consequências dos processos estudados. Em ambos os casos estudados foram detectadas e sugeridas oportunidades de melhoria aos processos de valorização.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectAppreciation of gastronomic productseng
dc.subjectsugareng
dc.subjectconfectionerieseng
dc.subjectBrazileng
dc.subjectPortugaleng
dc.subjectValorização de produtos gastronômicospor
dc.subjectaçúcarpor
dc.subjectdoçariapor
dc.subjectBrasilpor
dc.subjectPortugalpor
dc.titleValorização de produtos gastronômicos no Brasil e em Portugal a partir dos estudos de caso: Doces de Pelotas e Pastel de Tentúgalpor
dc.title.alternativeAppreciation of gastronomic products in Brazil and Portugal, from the case studies: Doces de Pelotas and Pastel de Tentúgaleng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage117-
uc.publication.lastPage142-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_5-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno5-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39614/205812/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39614/205812/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11088661-
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