Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39620
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dc.contributor.authorNunes, Naidea Nunes
dc.date.accessioned2016-10-04T14:45:53Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:11Z-
dc.date.available2016-10-04T14:45:53Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:11Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39620-
dc.description.abstractFood as cultural and characteristic heritage common to the Atlantic space is a core theme for the understanding of the historical relationships between the Atlantic islands and between Madeira and Brazil. The implementation of linguistic and ethnographic enquiries in these areas allow us to learn about current food habits, concerning sweets and drinks related to the sugar culture. It shows us the importance of interdisciplinary studies, mainly in History, Ethnography and Sociology, so as to better understand the flow and transmission of the things and words on food on both sides of the Atlantic, contributing to the knowledge of the Lusophone food heritage as linguistic and cultural heritage.eng
dc.description.abstractA alimentação como património cultural e identitário comum ao espaço atlântico é um tema fulcral para compreendermos as relações históricas existentes entre as ilhas atlânticas e entre a Madeira e o Brasil. A realização de inquéritos linguístico-etnográficos nestes espaços permite-nos conhecer a realidade alimentar atual, nomeadamente no que diz respeito aos doces e bebidas associados à cultura açucareira. Mostra-nos a importância dos estudos interdisciplinares, sobretudo da História, da Etnografia e da Sociologia, para compreendermos melhor a circulação e transmissão das coisas e palavras da alimentação entre os dois lados do Atlântico, contribuindo para o conhecimento do património alimentar da lusofonia, como herança linguística e cultural.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectsugar cultureeng
dc.subjectfood heritageeng
dc.subjectlLinguistic and cultural heritageeng
dc.subjectCultura açucareirapor
dc.subjectalimentaçãopor
dc.subjectpatrimónio linguístico e culturalpor
dc.titleA cultura açucareira e a alimentação: património linguístico e cultural comum das ilhas atlânticas e do Brasilpor
dc.title.alternativeThe sugar culture and food: common linguistic and cultural heritage of the atlantic islands and Brazileng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage239-
uc.publication.lastPage264-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_11-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno11-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
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uc.itemId69151-
item.fulltextWith Fulltext-
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