Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39621
Title: Ao sabor da sintaxe, a que sabe a tradição?: contribuição para o estudo do património linguístico da alimentação
Other Titles: The syntax of taste, how does tradition taste?: contribution to the study of food linguistic heritage
Authors: Corrêa-Cardoso, João
Loureiro, Ana Paula
Keywords: Food;linguistic heritage;syntactic and semantic organisation of information;theme;Alimentação;património linguístico;organização sintática e semântica da informação;tópico
Issue Date: 2016
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Annablume
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/39609
Abstract: Food history takes places mainly in (and through) the narratives about this theme, which we build, in the texts we share, in the scope of everyday communicative practices. It is our objective, in this first exploratory incursion in this theme, to present some data about the occurrence of noun phrases which convey the topic of “traditional Portuguese food” in representative texts of the current European variety of the language. Taking into account that the semantic and syntactic role at the sentence level of a referential expression determines and reflects its place both in the text and in the construction of its thematic and informative macrostructure, with profound identity implications throughout the process of narration and institutionalisation of our collective memory, we intend, in particular, to identify syntactic behaviours of referential expressions in the semantic field of traditional foods, namely: traditional Portuguese cooking, traditional Portuguese food, traditional Portuguese recipes and traditional Portuguese dishes. The analytical approach is constituted by linguistic data attested in a corpus of contemporary Portuguese. Only phrasal structures were considered in this study, wherein a sentence is perceived as a nuclear unit for the construction of information and text dynamic.
A história da alimentação faz-se sobretudo nas (e pelas) narrativas que, sobre este tópico, vamos construindo nos textos que partilhamos, no âmbito das práticas comunicativas quotidianas. É nosso objetivo, nesta primeira incursão exploratória sobre o tema, apresentar alguns dados sobre a ocorrência de determinados sintagmas nominais que veiculam o tópico “alimentação tradicional portuguesa” em textos representativos da atual variedade europeia da língua. Tendo em conta que o estatuto sintático e semântico na frase de uma expressão referencial determina e reflete o seu lugar também no texto e na construção da sua macroestrutura temática e informativa, com profundas implicações identitárias no longo processo de narração e de institucionalização da nossa memória coletiva, pretendemos, em concreto, identificar os comportamentos sintáticos de expressões referenciais do campo semântico das tradições alimentares, a saber: cozinha tradicional portuguesa, comida tradicional portuguesa, receitas tradicionais portuguesas e pratos tradicionais portugueses. A base de análise é constituída por dados linguísticos atestados num corpus do português contemporâneo. Foram consideradas apenas estruturas frásicas, entendida a frase como a unidade nuclear da construção da informação e da dinâmica do texto.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/39621
ISBN: 978-989-26-1190-7
978-989-26-1191-4 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-1191-4_12
Rights: open access
Appears in Collections:Patrimónios alimentares de aquém e além-mar

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ao_sabor_da_sintaxe.pdf5.79 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show full item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.