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https://hdl.handle.net/10316.2/39621
Title: | Ao sabor da sintaxe, a que sabe a tradição?: contribuição para o estudo do património linguístico da alimentação | Other Titles: | The syntax of taste, how does tradition taste?: contribution to the study of food linguistic heritage | Authors: | Corrêa-Cardoso, João Loureiro, Ana Paula |
Keywords: | Food;linguistic heritage;syntactic and semantic organisation of information;theme;Alimentação;património linguístico;organização sintática e semântica da informação;tópico | Issue Date: | 2016 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra Annablume |
Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/39609 | Abstract: | Food history takes places mainly in (and through) the narratives about this theme, which we build, in the texts we share, in the scope of everyday communicative practices. It is our objective, in this first exploratory incursion in this theme, to present some data about the occurrence of noun phrases which convey the topic of “traditional Portuguese food” in representative texts of the current European variety of the language. Taking into account that the semantic and syntactic role at the sentence level of a referential expression determines and reflects its place both
in the text and in the construction of its thematic and informative macrostructure,
with profound identity implications throughout the process of narration and
institutionalisation of our collective memory, we intend, in particular, to identify
syntactic behaviours of referential expressions in the semantic field of traditional
foods, namely: traditional Portuguese cooking, traditional Portuguese food, traditional
Portuguese recipes and traditional Portuguese dishes. The analytical approach is constituted
by linguistic data attested in a corpus of contemporary Portuguese. Only
phrasal structures were considered in this study, wherein a sentence is perceived as
a nuclear unit for the construction of information and text dynamic. A história da alimentação faz-se sobretudo nas (e pelas) narrativas que, sobre este tópico, vamos construindo nos textos que partilhamos, no âmbito das práticas comunicativas quotidianas. É nosso objetivo, nesta primeira incursão exploratória sobre o tema, apresentar alguns dados sobre a ocorrência de determinados sintagmas nominais que veiculam o tópico “alimentação tradicional portuguesa” em textos representativos da atual variedade europeia da língua. Tendo em conta que o estatuto sintático e semântico na frase de uma expressão referencial determina e reflete o seu lugar também no texto e na construção da sua macroestrutura temática e informativa, com profundas implicações identitárias no longo processo de narração e de institucionalização da nossa memória coletiva, pretendemos, em concreto, identificar os comportamentos sintáticos de expressões referenciais do campo semântico das tradições alimentares, a saber: cozinha tradicional portuguesa, comida tradicional portuguesa, receitas tradicionais portuguesas e pratos tradicionais portugueses. A base de análise é constituída por dados linguísticos atestados num corpus do português contemporâneo. Foram consideradas apenas estruturas frásicas, entendida a frase como a unidade nuclear da construção da informação e da dinâmica do texto. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/39621 | ISBN: | 978-989-26-1190-7 978-989-26-1191-4 (PDF) |
DOI: | 10.14195/978-989-26-1191-4_12 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Patrimónios alimentares de aquém e além-mar |
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