Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39651
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSousa, Bruno
dc.date.accessioned2016-10-12T13:43:15Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:16Z-
dc.date.available2016-10-12T13:43:15Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:16Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39651-
dc.description.abstractFood is a key determinant of health and as such knowing the food habits of a population allows to diagnose their errors and grants the development of interventional strategies so as to promote healthy eating behaviour, preserving a people’s food identity. Thus, the objective of this work is to gather existing data on the food status of the adult population of the Autonomous Region of Madeira. In this population one found an adequate intake of cereals and cereal derivatives (bread, pasta, rice, maize), tubers and roots (potato, sweet potato, yam), meat, fish and eggs, but insufficient consumption of fruit and vegetable products, milk and equivalents (cheese and yogurt) and vegetables (beans, peas, broad beans, chickpeas). On the other hand, one found high intake of sugar and sugar products (soft drinks, desserts, and cakes), fats and fatty food, and salt and savoury food. In addition, food choice was found to be little varied.However, these data is from 1998, so a new study of food habits of this population is under development in order to characterize current food habits, still allowing an assessment of food consumption trends.eng
dc.description.abstractA alimentação é um determinante da saúde e por isso conhecer os hábitos alimentares de uma população permite diagnosticar os seus erros e possibilita o desenvolvimento de estratégias interventivas de forma a promover comportamentos alimentares saudáveis, preservando a identidade alimentar de um povo. Assim, o objetivo deste trabalho é reunir os dados existentes sobre a situação alimentar da população adulta da Região Autónoma da Madeira. Nesta população verificou-se um consumo adequado de cereais e derivados (pão, massa, arroz, milho), tubérculos e raízes (batata, batata-doce, inhame) e de carne, peixe e ovos, e um consumo insuficiente de produtos hortofrutícolas (legumes, hortaliças e fruta), de leite e equivalentes (queijo e iogurte) e de leguminosas (feijão, ervilhas, favas, grão-de-bico). Por outro lado, foi encontrado um consumo elevado de açúcar e produtos açucarados (refrigerantes, sobremesas, bolos), de gorduras e alimentos gordos, e de sal e alimentos salgados. Para além disso, foi detetada uma escolha alimentar pouco variada. Contudo, estes dados já são de 1998, e por isso está a ser desenvolvido um novo estudo sobre os hábitos alimentares desta população, de forma a caracterizar a sua alimentação no presente, permitindo ainda avaliar as tendências de consumo alimentar.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectFoodeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectadultseng
dc.subjectAutonomous Region of Madeiraeng
dc.subjectAlimentaçãopor
dc.subjectnutriçãopor
dc.subjecthábitos alimentarespor
dc.subjectadultospor
dc.subjectRegião Autónoma da Madeirapor
dc.titleA alimentação da população adulta da Região Autónoma da Madeirapor
dc.title.alternativeFood habits of the adult population of The Autonomous Region of Madeiraeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage471-
uc.publication.lastPage746-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_22-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno22-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39651/205752/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39651/205752/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11087405-
uc.publication.parentItemId54693-
uc.itemId69163-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Patrimónios alimentares de aquém e além-mar
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
a_alimentacao_da_populacao_adulta.pdf5.62 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.