Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39652
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dc.contributor.authorSoares, Carmen
dc.date.accessioned2016-10-12T13:51:54Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:16Z-
dc.date.available2016-10-12T13:51:54Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:16Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39652-
dc.description.abstractThe reading we make of the Sicilian poet Archestratus’ fragments aims to demonstrate that the author is distinguished from contemporary culinary practices which gave fame for fine cooks to other figures coming from the Magna Graecia. Drawing on the analysis of these pieces of information learnt from these works and the testimonies gathered about them, on plates, meal service and banquet environment, we are led to conclude that Archestratus’ gastronomic catalogue may be interpreted as an innovative gastronomic proposal in the context of the 4th century B.C. The apology of simplicity (evidenced in little spicy recipes) and natural cooking (supported mainly on quality ingredients) stands out from the verses of the Greek gourmet as evidence of a table of delights, quite different from the so-called “Sicilian variety”. Our study is divided into four distinct parts likely to demonstrate the reasonability of our proposal for interpretation: 1. Introduction; 2. Literary portraits of the “table of delights”; 3. Archestratus’ “table of delights”: tradition and innovation; 4. Conclusion.eng
dc.description.abstractA leitura que fazemos dos fragmentos do poeta siciliano Arquéstrato visa demonstrar que o autor se distingue de práticas culinárias contemporâneas, que davam fama de cozinheiros requintados a outras figuras oriundas da Magna Grécia. Com base na análise das informações que, nessas obras e nos testemunhos que sobre elas nos chegam, colhemos sobre pratos, serviço e ambiente do banquete somos levados à conclusão de que o catálogo gastronómico de Arquéstrato pode ser interpretado como uma proposta gastronómica inovadora no contexto do séc. IV a. C. A apologia da simplicidade (visível na elaboração de preparados pouco condimentados) e da aposta numa cozinha natural (apoiada sobretudo em ingredientes de qualidade) ressalta dos versos do gastrónomo grego como evidência de uma mesa de delícias, bem diversa da então conhecida “variedade siciliana”. Dividimos o presente estudo em quatro partes distintas e capazes de demonstrar a razoabilidade da nossa proposta de interpretação: 1. Introdução; 2. Retratos literários das “mesas de delícias”; 3. A “mesa de delícias” de Arquéstrato: tradição e inovação; 4. Conclusão.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectGastronomyeng
dc.subjectArchestratuseng
dc.subjectClassical Greeceeng
dc.subjectstoicismeng
dc.subjectepicureanismeng
dc.subjecttable of delightseng
dc.subjecttable of survivaleng
dc.subjectPlatoeng
dc.subjectcookbookseng
dc.subjectGastronomiapor
dc.subjectArquéstratopor
dc.subjectGrécia Clássicapor
dc.subjectestoicismopor
dc.subjectepicurismopor
dc.subjectmesas de delíciaspor
dc.subjectmesas de sobrevivênciapor
dc.subjectPlatãopor
dc.subjectlivros de culináriapor
dc.titleCozinha simples, mesa farta: os requintes da gastronomia mediterrânea grega antiga (Arquéstrato, séc. IV a. C.)por
dc.title.alternativePlain cooking, plentiful fare: the pleasures of ancient greek mediterranean gastronomy (Archestratus, 4th century BC)eng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage479-
uc.publication.lastPage498-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_23-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno23-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
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item.fulltextWith Fulltext-
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