Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39659
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorReis, Telmo Corujo dos
dc.date.accessioned2016-10-12T14:46:29Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:19Z-
dc.date.available2016-10-12T14:46:29Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:19Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39659-
dc.description.abstractThroughout the ages, the geographic space that currently corresponds to Portugal found itself under the influence of various civilizations. The most significant ones have been, in the centuries incorporating the beginning of the Christian era, the Roman civilization, and in the ones that frame the genesis of Portugal, the Islamic civilization. Then it would be the turn of Portugal to leave its mark, through the Discoveries, in the identity of the Western civilization. Each of these three moments provided a forum for the exchange of cultural goods, among which there are, of course, food products, that, in general, did not disappear from the gastronomic habits of the populations. Food heritage of the West of the Iberian Peninsula is therefore characterized by a progressive gastronomic diversity which survives, unscathed, through the passage of time. While commenting on the work by Dioscorides of Anazarbo, the Portuguese medical doctor Amatus Lusitanus consigns some contributions related to this issue. The current essay aims to explore it and illustrate it with actual examples taken from the final entries of Book II of In Dioscoridis Anazarbei De Materia Medica Libros Quinque Enarrationes Eruditissimae, printed in 1553, in which there is even some reference to the new products that were then brought to Lisbon, capital of the kingdom, from the distant Madeira Island.eng
dc.description.abstractAo longo das eras, o espaço geográfico que actualmente corresponde a Portugal viu-se submetido à influência de várias civilizações. As mais marcantes terão sido, nos séculos que enquadram o início da era cristã, a civilização romana e, nos que emolduram a génese de Portugal, a civilização islâmica. Depois seria a vez de Portugal imprimir, por via dos Descobrimentos, a sua marca na identidade da civilização ocidental. Cada um destes três momentos constituiu um espaço privilegiado para o intercâmbio de bens culturais, entre os quais se contam, naturalmente, os produtos alimentares que, em geral, não mais desapareceram dos hábitos gastronómicos das populações. O património alimentar do Ocidente peninsular aparece, assim, marcado por uma progressiva diversidade gastronómica que sobrevive, incólume, à passagem do tempo. Ao comentar a obra de Dioscórides de Anazarbo, o médico português Amato Lusitano consigna algumas aportações atinentes a esta questão. O presente ensaio propõe-se explorá-la, ilustrando-a com exemplos concretos tomados das entradas finais do Livro II das In Dioscoridis Anazarbei De Medica Materia Libros Quinque Enarrationes Eruditissimae, impressas em 1553, nas quais se guarda até uma referência à novidade dos produtos que então chegavam a Lisboa, capital do reino, trazidos da longínqua Ilha da Madeira.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectAmatus Lusitanuseng
dc.subjectfood heritageeng
dc.subjectgastronomic diversityeng
dc.subjectroman civilizationeng
dc.subjectDiscoverieseng
dc.subjectMadeira Islandeng
dc.subjectAmato Lusitanopor
dc.subjectpatrimónio alimentarpor
dc.subjectdiversidade gastronómicapor
dc.subjectcivilização romanapor
dc.subjectDescobrimentospor
dc.subjectIlha da Madeirapor
dc.titleDinâmica civilizacional e diversidade gastronómica: algumas aportações do Livro II das Enarrationes de Amato Lusitanopor
dc.title.alternativeCivilizational dynamics and gastronomic diversity: some contributions from Book II of the Enarrationes by Amatus Lusitanuseng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage613-
uc.publication.lastPage625-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_30-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno30-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39659/205788/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39659/205788/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11088103-
uc.publication.parentItemId54693-
uc.itemId69172-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Patrimónios alimentares de aquém e além-mar
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
dinamica_civilizacional.pdf5.76 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.