Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39660
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dc.contributor.authorProserpio, Ana Maria Ramalho
dc.date.accessioned2016-10-12T14:51:15Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:20Z-
dc.date.available2016-10-12T14:51:15Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:20Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39660-
dc.description.abstractContribution to a better understanding of the role of wine in the Portuguese discoveries and Portuguese expansion, at a time of change, in which new products and new people came together, giving place to acculturation and different knowledge. Analysis, in documentation from that time, of the presence of Portuguese wine on board of discovery ships, both in travellers’ daily diet (as food supply) and in the form of export product, aiming at accounting for quantities, qualities and the conditions in which wines were shipped, who consumed them, when, and how they were consumed, their use (or not) in religious and pharmaceutical purposes. Study of a specific case of wine production overseas in the XV century: the then newly populated Madeira Island. This was the first attempt by the Portuguese to plant vineyards and produce wine outside their continental territory. This initiative was so successful, that even today Madeira Island enjoys the benefits of this activity having started nearly 600 years ago.eng
dc.description.abstractContributo para um melhor conhecimento do papel do vinho português nos Descobrimentos e na Expansão Portuguesa, num tempo que foi de mudança, em que novos produtos e novas gentes entram em contacto, dando lugar a aculturações e a diferentes conhecimentos. Análise, na documentação da época, da presença do vinho português a bordo dos navios das Descobertas, tanto na ração diária dos viajantes (como mantimento), como na forma de produto de exportação, procurando apurar as quantidades, as qualidades e as condições em que os vinhos eram embarcados, quem os consumia, quando, e como eram consumidos, o seu uso (ou não) nas missas a bordo, e como mezinha na botica. Estudo de um caso específico de produção de vinho, no além-mar, no século XV: a recém-povoada Ilha da Madeira. Tratou-se da primeira tentativa, por parte dos portugueses, de plantar vinhas e produzir vinho fora do território continental, iniciativa esta que foi de tal forma bem sucedida que a Ilha da Madeira colhe, ainda hoje, os frutos desta prática, iniciada há quase 600 anos.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectHistoryeng
dc.subjectportuguese discoverieseng
dc.subjectjourneyeng
dc.subjectMadeira Islandeng
dc.subjectfoodeng
dc.subjectwineeng
dc.subjectHistóriapor
dc.subjectdescobrimentos portuguesespor
dc.subjectviagenspor
dc.subjectIlha da Madeirapor
dc.subjectalimentaçãopor
dc.subjectvinhopor
dc.titleO vinho nas Descobertas: vinhos d’aquém e d’além-marpor
dc.title.alternativeWine in Portuguese Discoveries: wine from Continental Portugal and overseaseng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage627-
uc.publication.lastPage652-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_31-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno31-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39660/205792/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39660/205792/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11088185-
uc.publication.parentItemId54693-
uc.itemId69173-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
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