Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/39663
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Sousa, Gonçalo de Vasconcelos e | |
dc.date.accessioned | 2016-10-12T15:07:24Z | |
dc.date.accessioned | 2020-09-08T16:58:21Z | - |
dc.date.available | 2016-10-12T15:07:24Z | |
dc.date.available | 2020-09-08T16:58:21Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1190-7 | |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1191-4 (PDF) | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10316.2/39663 | - |
dc.description.abstract | The relevance of porcelain and other ceramics as a social status symbol appears accompanied by the possession of silver objects and glass, framing it in a context of refinement of gestures and attitudes, which the nineteenth-century society experienced with particular intensity. Between 1815 and 1817, Lieutenant General Luís Inácio Xavier Palmeirim acquired a set of dining table sets, knowledge of which is provided through detailed records in his archive. In this context, we emphasize the order for a table service with several hundred pieces, made in Macao from Rio de Janeiro. Carried out in two phases, this acquisition is accompanied by formal and decorative details of porcelain, which transform it into an important source for the knowledge of the Asian market for luxury goods in the first quarter of the nineteenth century. | eng |
dc.description.abstract | A relevância das porcelanas e de outras cerâmicas enquanto símbolo de estatuto social surge acompanhada pela posse de objectos de prataria e de vidros, enquadrando-se num contexto de refinamento de gestos e atitudes, facto que a sociedade oitocentista vivenciou com particular intensidade. Entre 1815 e 1817, o tenente-general Luís Inácio Xavier Palmeirim adquiriu um conjunto de aparelhos de mesa de jantar, cujo conhecimento nos é dado através de documentos minuciosos do seu arquivo. Neste contexto, salienta-se a encomenda em Macau de um serviço de mesa com várias centenas de peças, efectuada a partir do Rio de Janeiro. Realizada em duas fases, esta aquisição surge acompanhada por pormenores formais e decorativos das porcelanas, que a transformam numa fonte importante para o conhecimento do mercado asiático de bens de luxo neste primeiro quartel do século XIX. | por |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Imprensa da Universidade de Coimbra | por |
dc.publisher | Annablume | por |
dc.relation.ispartof | http://hdl.handle.net/10316.2/39609 | por |
dc.rights | open access | - |
dc.subject | Porcelain | eng |
dc.subject | ceramics | eng |
dc.subject | XIXth century | eng |
dc.subject | lieutenant general Palmeirim | eng |
dc.subject | Macau | eng |
dc.subject | Rio de Janeiro | eng |
dc.subject | Porcelana | por |
dc.subject | cerâmica | por |
dc.subject | século XIX | por |
dc.subject | tenente-general Palmeirim | por |
dc.subject | Macau | por |
dc.subject | Rio de Janeiro | por |
dc.title | Requintar as refeições na primeira metade do século XIX: as louças do tenente-general Luís Inácio Xavier Palmeirim | por |
dc.title.alternative | Over-refining meals in the first half of the nineteenth century: the ceramics of Lieutenant General Luis Inácio Xavier Palmeirim | eng |
dc.type | bookPart | por |
uc.publication.collection | DIAITA: Scripta & Realia | por |
uc.publication.firstPage | 699 | - |
uc.publication.lastPage | 716 | - |
uc.publication.location | Coimbra | por |
dc.identifier.doi | 10.14195/978-989-26-1191-4_34 | - |
uc.publication.digCollection | PB | por |
uc.publication.orderno | 34 | - |
uc.publication.area | Artes e Humanidades | por |
uc.publication.bookTitle | Patrimónios alimentares de aquém e além-mar | - |
uc.publication.manifest | https://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39663/205804/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39663/205804/manifest | - |
uc.publication.thumbnail | https://dl.uc.pt/retrieve/11088465 | - |
uc.publication.parentItemId | 54693 | - |
uc.itemId | 69176 | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
Appears in Collections: | Patrimónios alimentares de aquém e além-mar |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
requintar_as_refeicoes.pdf | 7.76 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.