Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45206
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dc.contributor.authorSoares, Carmen (coord.)por
dc.contributor.authorRibeiro, Cilene da Silva Gomes (coord.)por
dc.date.accessioned2019-01-27T18:18:17Z
dc.date.accessioned2020-03-16T22:34:16Z-
dc.date.available2019-01-27T18:18:17Z
dc.date.available2020-03-16T22:34:16Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.isbn978-989-26-1718-3por
dc.identifier.isbn978-989-26-1721-3 (PDF)por
dc.identifier.issn2183-6523por
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/45206por
dc.description.abstractThe tendency of 21st century studies about the table has been to privilege as multi and transdisciplinary approaches. In fact, it is in its holistic sense that we use the term table, a universe that encompasses goods, people and ideas. Reflect today toward the table constitutes a process of careful inquiry into three of the main pillars of the man’s relationship with food, throughout its history: food, health and culture. This book is the subject of Lusophone Tables and is organized in two volumes, containing five parts and a total of 25 chapters. The 13 chapters of the first volume focus on two central themes: food under the therapeutic and symbolic prism. In Part I (Therapeutic Tables: when food is medicine), it is evident that, historically, medical writings preceded the culinary literature. Part II (Sacred Tables: when food is a symbol) is referred to the table as answer and vehicle of dialogue with the transcendent.eng
dc.description.abstractA tendência dos estudos do século XXI sobre a mesa tem sido de privilegiar as abordagens multi- e transdisciplinares. Aliás é na sua aceção holística que usamos o termo mesa, universo que engloba bens, pessoas e ideias. Refletir hoje sobre a mesa constitui um processo de indagação atento a três dos principais pilares da relação do homem com o alimento, ao longo de toda a sua história: alimentação, saúde e cultura. A presente obra tem por tema as Mesas Luso-brasileiras e está organizado em dois volumes, contendo cinco partes e um total de 25 capítulos. Os 13 capítulos que encabeçam o primeiro volume focam em dois temas centrais: o alimento sob o prisma terapêutico e simbólico. Na Parte I (Mesas Terapêuticas: quando o alimento é medicamento), evidencia-se o fato de que, historicamente, os escritos médicos precederam a literatura culinária. Na Parte II (Mesas Sagradas: quando o alimento é símbolo) remete-se à mesa como resposta e veículo de diálogo com o transcendente.por
dc.format.extent332 p.por
dc.language.isoporpor
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.rightsopen accesspor
dc.subjectFood Historyeng
dc.subjectFood Heritageeng
dc.subjectFood Cultureseng
dc.subjectHealtheng
dc.subjectPortugaleng
dc.subjectBrazileng
dc.subjectLusophonyeng
dc.subjectHistória da Alimentaçãopor
dc.subjectPatrimónio Alimentarpor
dc.subjectCulturas da Alimentaçãopor
dc.subjectSaúdepor
dc.subjectPortugalpor
dc.subjectBrasilpor
dc.subjectLusofoniapor
dc.titleMesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. Ipor
dc.title.alternativeLusophone tables: food, health and culture. vol. Ieng
dc.typebookIssuepor
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1721-3por
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/45206/151693/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/45206/151693/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/8381887-
uc.publication.parentItemId86561-
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item.fulltextWith Fulltext-
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