Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45229
Title: Apício como opus medicinale na Itália do Século XV: estudo de caso a partir de três manuscritos fiorentinos
Other Titles: Apicius as opus medicinale in 15th-Century Italy: case study of three Florentine manuscripts
Authors: Nadler, Wanessa Asfora
Keywords: Apicius;Renaissance;food;Medicine;cookbooks;manuscripts;Apício;Renascimento;alimentação;Medicina;livro de receitas;manuscritos
Issue Date: 2018
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/45206
Abstract: The cookbook attributed to Apicius, traditionally known as De re coquinaria, is probably the best known text of all historical cookbooks. However, and despite its celebrity status, a variety of details concerning the copies that were made in different contexts of production, circulation and consumption still require further attention from historians. This paper is centered in one specific moment of the history of the Apician texts, the Renaissance. It presents their manuscript tradition and, based on the case study of three Florentine manuscripts, suggests connections between the content of the cookbook and the agenda of a particular group of Florentine humanists by the last decade of the 15th century.
O livro de cozinha de Apício, comumente chamado De re coquinaria, é muito provavelmente o mais famoso dos textos de cozinha que nos herdou a Antiguidade Latina. No entanto, apesar de tal celebridade, aspetos relacionados às particularidades de seus vários contextos de produção, redes de circulação e consumo permanecem objeto de pouca atenção da parte dos historiadores. Este artigo concentra-se em um momento específico da história dos textos apicianos, o Renascimento. Apresenta sua tradição manuscrita e, a partir do estudo de caso de três manuscritos fiorentinos, sugere conexões entre o conteúdo apiciano e a agenda de interesses de um grupo de humanistas fiorentinos do final do século XV.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/45229
ISBN: 978-989-26-1718-3
978-989-26-1721-3 (PDF)
ISSN: 2183-6523
DOI: 10.14195/978-989-26-1721-3_2
Rights: open access
Appears in Collections:Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I

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