Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45230
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dc.contributor.authorRocha, Ana Rita
dc.date.accessioned2019-01-28T15:23:15Z
dc.date.accessioned2020-09-04T21:50:07Z-
dc.date.available2019-01-28T15:23:15Z
dc.date.available2020-09-04T21:50:07Z-
dc.date.issued2018-01-
dc.identifier.isbn978-989-26-1718-3
dc.identifier.isbn978-989-26-1721-3 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/45230-
dc.description.abstractThis paper aims to analyse how the first corporal work of mercy, “To feed the hungry”, was practiced by the Coimbra’s society. We intend to present the way the poor and the sick were fed in the medieval city of Coimbra, and also how their bodies weakened by poverty and disease were care. First, in the context of the development of the “economy of salvation”, we’ll analyse the testamentary donations to the poor of food or the money to buy it. Thus, it’s our purpose to confirm how these legacies were comprised, to understand which food was most often given to the city’s poor and sick and the alms distribution framework along the calendar. Secondly, we’ll focus in the food offered by Coimbra confraternities and hospitals, which provided basic survival conditions to the poor and sick. We’ll emphasize the examples of Saint Elisabeth and Saint Lazarus hospitals, for which we know the individual provisions distributed since 1328 and 1329, respectively.eng
dc.description.abstractEste artigo tem por objetivo demonstrar de que modo a sociedade conimbricense praticou a primeira das obras de misericórdia corporais: “Dar de comer a quem tem fome”. Pretendemos apresentar como se proveu o sustento alimentar dos pobres e doentes, na cidade de Coimbra, ao longo da Idade Média, e como, dessa forma, se cuidou de corpos fragilizados tanto pela miséria, como pela doença. Primeiro, no contexto de desenvolvimento da designada “economia da salvação”, analisaremos os legados testamentários compostos por géneros alimentares ou quantias em dinheiro destinadas a comprar estes produtos para os pobres. Neste sentido, é nosso objetivo verificar que alimentos compunham esses legados, para perceber quais os mais frequentemente repartidos pelos indigentes e enfermos da cidade, e analisar como se distribuíam ao longo do calendário. Num segundo momento, centraremos a nossa atenção no provimento alimentar oferecido pelas confrarias e hospitais de Coimbra, responsáveis por acolher pobres e doentes, que aqui encontravam condições básicas de sobrevivência. Destacaremos o Hospital de Santa Isabel e o Hospital de S. Lázaro, para os quais se conhecem as rações individuais distribuídas a partir de 1328 e 1329, respetivamente.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/45206por
dc.rightsopen access-
dc.subjectdieteng
dc.subjectpious willseng
dc.subjectpooreng
dc.subjectsickeng
dc.subjectleperseng
dc.subjecthospitalseng
dc.subjectconfraternitieseng
dc.subjectCoimbraeng
dc.subjectXIIth-XIVth centurieseng
dc.subjectdieta alimentarpor
dc.subjectlegados piospor
dc.subjectpobrespor
dc.subjectdoentespor
dc.subjectleprosospor
dc.subjecthospitaispor
dc.subjectconfrariaspor
dc.subjectCoimbrapor
dc.subjectséculos XII-XIVpor
dc.title“Dar de comer a quem tem fome”: a dieta alimentar dos pobres e doentes de Coimbra na Idade Médiapor
dc.title.alternative“To feed the hungry”: the diet of poor and sick in medieval Coimbraeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.firstPage61-
uc.publication.lastPage87-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1721-3_3-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno3-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleMesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I-
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uc.publication.parentItemId55086-
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item.fulltextWith Fulltext-
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Appears in Collections:Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I
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