Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/45234
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Braga, Isabel M. R. Mendes Drumond | |
dc.date.accessioned | 2019-01-28T15:55:26Z | |
dc.date.accessioned | 2020-09-04T21:50:08Z | - |
dc.date.available | 2019-01-28T15:55:26Z | |
dc.date.available | 2020-09-04T21:50:08Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1718-3 | |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1721-3 (PDF) | |
dc.identifier.issn | 2183-6523 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10316.2/45234 | - |
dc.description.abstract | As object of study, advertising has only recently begun to attract historians after José Tengarrinha and A. H. de Oliveira Marques had called our attention to it. Later on, some works emerged which were drawn from ads published in newspapers and magazines from the nineteenth century, namely with regard to such diverse aspects such as food, health, hygiene and cosmetics, not to mention clothing and household contents. We will draw from food advertising included in the magazine Ilustração (1926-1939) and identify the public targeted, as well as the techniques used to seduce consumers. Thus, we aim to understand the way advertisers publicised their products and also the constraints of a time marked by economic difficulties on the eve of World War II. What was advertised? How was it advertised? What are the characteristics of the ads? In which part of the magazine were they included and what size did they have? What was conveyed by the images? What percentage occupied the ads regarding food products, compared to the total products being published? These are some of the questions that will be approached in this study to help better understand the relationship between diet and health in Portugal at that time. | eng |
dc.description.abstract | Enquanto objeto de estudo, a publicidade só recentemente começou a ocupar os historiadores depois das chamadas de atenção de José Tengarrinha e de A. H. de Oliveira Marques. Posteriormente, foram aparecendo alguns trabalhos que aproveitaram os anúncios publicados em jornais e revistas oitocentistas, designadamente em relação a aspetos tão diversos como a alimentação, a saúde, a higiene e os cosméticos, sem esquecer o vestuário e o recheio das casas. Partir da publicidade de produtos alimentares inserida na revista Ilustração (1926-1939) e percecionar os públicos a que era dirigida, bem como as técnicas utilizadas para seduzir os consumidores, visa entender a maneira como os anunciantes divulgavam os seus produtos mas também os constrangimentos de uma época marcada por dificuldades económicas nas vésperas da II Guerra Mundial. O que se anunciava? Como se anunciava? Quais as características dos anúncios? Em que parte da revista apareciam e que tamanho tinham? O que transmitiam as imagens? Que percentagem ocupavam os anúncios relativos aos produtos alimentares, face ao total dos que eram publicados? Eis algumas das questões que se irão abordar neste estudo que visa contribuir para melhor conhecer a relação entre alimentação e saúde no Portugal de então. | por |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Imprensa da Universidade de Coimbra | por |
dc.relation.ispartof | http://hdl.handle.net/10316.2/45206 | por |
dc.rights | open access | - |
dc.subject | advertising | eng |
dc.subject | consumers | eng |
dc.subject | food | eng |
dc.subject | Ilustração | eng |
dc.subject | Portugal | eng |
dc.subject | 20th century | eng |
dc.subject | alimentação | por |
dc.subject | consumidores | por |
dc.subject | Ilustração | por |
dc.subject | Portugal | por |
dc.subject | publicidade | por |
dc.subject | século XX | por |
dc.title | Anunciar alimentos e seduzir consumidores: a publicidade na revista Ilustração (1926-1939) | por |
dc.title.alternative | To advertise food and seduce consumers: advertising in the magazine Ilustração (1926-1939) | eng |
dc.type | bookPart | por |
uc.publication.firstPage | 163 | - |
uc.publication.lastPage | 192 | - |
uc.publication.location | Coimbra | por |
dc.identifier.doi | 10.14195/978-989-26-1721-3_7 | - |
uc.publication.digCollection | PB | por |
uc.publication.orderno | 7 | - |
uc.publication.area | Artes e Humanidades | por |
uc.publication.bookTitle | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I | - |
uc.publication.manifest | https://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/45234/200584/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/45234/200584/manifest | - |
uc.publication.thumbnail | https://dl.uc.pt/retrieve/11010801 | - |
uc.publication.parentItemId | 55086 | - |
uc.itemId | 68122 | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
Appears in Collections: | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
anunciar_alimentos_e_seduzir_consumidores.pdf | 5.29 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.