Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45238
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dc.contributor.authorRocha, Ariza Maria
dc.date.accessioned2019-01-29T15:10:47Z
dc.date.accessioned2020-09-04T21:50:05Z-
dc.date.available2019-01-29T15:10:47Z
dc.date.available2020-09-04T21:50:05Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.isbn978-989-26-1718-3
dc.identifier.isbn978-989-26-1721-3 (PDF)
dc.identifier.issn2183-6523
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/45238-
dc.description.abstractThe Portuguese heritage took root in the cultural formation of the Brazilian people. This work focuses on religion and highlights Saint Anthony of Lisbon’s religious feast (or Saint Anthony of Padua). Such influence was brought by the Franciscans, who accompanied the pioneer navigators, and proliferated across the Portuguese domains. Due to his reputation of “matchmaker”, “miracle worker” and protector of the poor, his worship has been incorporated into the Luso-Brazilian culture and this devotion persists until nowadays. His feast day is on the 13th of June in both countries and comprises traditional festivals characterized by cultural proximities and distances concerning the food as well as the leisure and socializing spaces created in Lisbon and in the Brazilian Northeast. This communication aims to identify, taking Saint Anthony’s religious festivities as the start point, the approaches and distances between the Portuguese culture (Lisbon) and the Brazilian culture (Barbalha) as to typical local food and drinks, as well as leisure as a means of popular expression and immaterial value that brings wellness to the participants of the previously mentioned countries. In order to investigate this food heritage, a comparative study was carried out encompassing the analysis of documents such as, iconography and newspapers, as well as the Paduan saint’s hagiographical sources.eng
dc.description.abstractA herança dos portugueses enraizou-se na formação cultural dos brasileiros. Este trabalho enfoca a religião, com destaque para a festa religiosa a Santo Antônio de Lisboa (ou Santo Antônio de Pádua). Tal influência foi trazida pelos franciscanos que acompanhavam os navegantes pioneiros e proliferou-se nos domínios portugueses. Dada a fama de ser o santo “casamenteiro”, “milagreiro” e protetor dos pobres, seu culto incorporou-se na cultura e na devoção luso-brasileira e persiste até hoje. As homenagens ao santo são realizadas no dia 13 de junho em ambos os países, com festas tradicionais que guardam aproximações e distanciamentos culturais, tanto na parte da comida como nos espaços de lazer e socialização criados nas festas lisboetas e do nordeste brasileiro. Esta comunicação objetiva identificar, a partir da festa religiosa de Santo Antônio, as aproximações e os distanciamentos da cultura portuguesa (Lisboa) e brasileira (Barbalha) quanto às comidas e bebidas típicas do local e do lazer como forma de manifestação popular e como valor imaterial que apresenta benefícios de bem-estar aos participantes dos citados países. Para a investigação desse patrimônio alimentar, foram utilizados um estudo comparativo e documentos, tais como iconografias e jornais, além de recorrer as fontes hagiográficas do santo paduano.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/45206por
dc.rightsopen access-
dc.subjectfeasteng
dc.subjectLuso-Brazilian Saint Anthonyeng
dc.subjectreligiosityeng
dc.subjectfoodeng
dc.subjectleisureeng
dc.subjectfestapor
dc.subjectSanto Antônio Luso-Brasileiropor
dc.subjectreligiosidadepor
dc.subjectcomidapor
dc.subjectlazerpor
dc.titleA festa de Santo Antônio dos lusobrasileiros: religiosidade, comida e lazerpor
dc.title.alternativeThe luso-brazilians’ feast of Saint Anthony: religiosity, food and leisureeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.firstPage255-
uc.publication.lastPage274-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1721-3_11-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno11-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitleMesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I-
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uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11009953-
uc.publication.parentItemId55086-
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item.fulltextWith Fulltext-
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