Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/45239
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Dias, Paula Barata | |
dc.date.accessioned | 2019-01-29T15:16:03Z | |
dc.date.accessioned | 2020-09-04T21:50:06Z | - |
dc.date.available | 2019-01-29T15:16:03Z | |
dc.date.available | 2020-09-04T21:50:06Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1718-3 | |
dc.identifier.isbn | 978-989-26-1721-3 (PDF) | |
dc.identifier.issn | 2183-6523 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10316.2/45239 | - |
dc.description.abstract | The traditional Portuguese sweets came to us as a distinctive gastronomic heritage through a historical journey in the modern and contemporary times that singled it out in its features. Easier access to sugar, celebrations and popular religious festivities that provided abundance or food diversity, the monastic environment in which monastic sweets were worked, converged on the development of various food products for taste. In this participation, we intend to explore the verbal and morphological codes present in traditional, monastic and popular sweets as a significant expression of an inherent spiritual language and religiosity. | eng |
dc.description.abstract | A doçaria tradicional portuguesa chegou até nós enquanto património gastronómico distinto, através de um percurso histórico na época moderna e contemporânea que a singularizou nos seus traços. O acesso mais fácil ao açúcar, as celebrações e festividades populares religiosas que proporcionavam a fartura ou a diversidade alimentar e o ambiente monástico em que a doçaria conventual era trabalhada convergiram para o desenvolvimento de produtos alimentares diversos, destinados ao prazer gustativo. Nesta participação, pretendemos explorar os códigos verbais e morfológicos presentes na doçaria tradicional, conventual e popular, enquanto expressão significativa de uma linguagem espiritual e de uma religiosidade inerentes. | por |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Imprensa da Universidade de Coimbra | por |
dc.relation.ispartof | http://hdl.handle.net/10316.2/45206 | por |
dc.rights | open access | - |
dc.subject | sugar | eng |
dc.subject | anthropomorphism | eng |
dc.subject | anthroponomy | eng |
dc.subject | popular pastry | eng |
dc.subject | monastic pastry | eng |
dc.subject | spirituality | eng |
dc.subject | religion | eng |
dc.subject | açúcar | por |
dc.subject | antropomorfia | por |
dc.subject | antroponímia | por |
dc.subject | doçaria popular | por |
dc.subject | doçaria conventual | por |
dc.subject | espiritualidade | por |
dc.subject | religião | por |
dc.title | Quando o doce é corpo: antropomorfismo e antroponímia na doçaria tradicional portuguesa | por |
dc.title.alternative | When the sweet is body: anthropomorphism and antropony in traditional Portuguese confectionery | eng |
dc.type | bookPart | por |
uc.publication.firstPage | 275 | - |
uc.publication.lastPage | 299 | - |
uc.publication.location | Coimbra | por |
dc.identifier.doi | 10.14195/978-989-26-1721-3_12 | - |
uc.publication.digCollection | PB | por |
uc.publication.orderno | 12 | - |
uc.publication.area | Artes e Humanidades | por |
uc.publication.bookTitle | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I | - |
uc.publication.manifest | https://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/45239/200556/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/45239/200556/manifest | - |
uc.publication.thumbnail | https://dl.uc.pt/retrieve/11010047 | - |
uc.publication.parentItemId | 55086 | - |
uc.itemId | 68115 | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
Appears in Collections: | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
quando_o_doce_e_corpo.pdf | 1.37 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.