Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45258
Title: O sistema alimentar da cidade do Rio de Janeiro na primeira metade do século XIX: entre a conservação e a transformação
Other Titles: The food system in the first half of 19th century Rio de Janeiro: between conservation and shifting
Authors: Sene, Gláucia Malerba
Morgado, Andrea Jundi
Locks, Martha
Keywords: urban archaeology;nineteenth-century Rio de Janeiro;english tablewares;animal bones;multiculturalism;arqueologia urbana;Rio de Janeiro oitocentista;faiança fina inglesa;ossos animais;multiculturalismo
Issue Date: 2018
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/45207
Abstract: This article presents a synthesis of the material culture related to food system of some nineteenth century households at Riachuelo street, Rio de Janeiro downtown, such as faunal remains, earthenwares, and pottery used to serve and consume food. The analysis of these components revealed some contradictions of the socio cultural system in the first half of the nineteenth century in Rio de Janeiro. Although major changes at different levels and the rise of french-english values related to daily dietary patterns could be identified, that ambivalent society in change seems to have maintained her colonial food traditions from what it would just be free at the beginning of the next century.
Este artigo apresenta uma síntese da cultura material relacionada ao sistema alimentar de unidades residenciais do século XIX, localizadas à rua Riachuelo, centro do Rio de Janeiro, aí compreendidos restos faunísticos, recipientes cerâmicos e louças utilizadas no serviço e consumo dos alimentos. A análise desses componentes revelou algumas contradições do sistema sociocultural da primeira metade desse século no Rio de Janeiro. Embora passando por grandes transformações em vários níveis e já se deixando permear pelos valores franco-ingleses em ascensão, no nível das práticas alimentares cotidianas, essa ambivalente sociedade em transição parece ter conservado predominantemente as tradições culinárias dos colonizadores, das quais só viria a se libertar de meados do século em diante.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/45258
ISBN: 978-989-26-1719-0
978-989-26-1720-6 (PDF)
ISSN: 2183-6523
DOI: 10.14195/978-989-26-1720-6_18
Rights: open access
Appears in Collections:Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. II

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