Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/94647
Title: Risco de fadiga em ambiente térmico frio: caso de uma indústria de peixe congelado
Other Titles: Risk of fatigue in cold thermal environment: the case of the quick-frozen fish industry
Authors: Talaia, Mário
Teixeira, Leonor
Tavares, Isabel
Keywords: Cold thermal environment;thermal sensation;EsConTer index;THI;PPD;Ambiente térmico frio;sensação térmica;índice EsConTer;ITH;PPD
Issue Date: 2018
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Abstract: Em diferentes indústrias caraterizadas com ambientes quentes, confortáveis e/ou frios, os trabalhadores devem usar um vestuário em função da atividade desenvolvida. O ambiente térmico desempenha um papel muito importante no melhoramento das condições de trabalho, com impacto direto na produtividade do trabalhador. As caraterísticas termohigrométricas de um ambiente térmico podem afetar o bem-estar, a fadiga e a produtividade do trabalhador. Neste trabalho é avaliada uma secção de embalamento de peixe demolhado ultracongelado, considerado um ambiente térmico frio. Foram registados valores da temperatura e humidade relativa do ar, e da sensação térmica real do trabalhador, numa escala de cores. Os resultados obtidos mostram que o padrão de sensação térmica depende do tipo de embalamento, que influencia a sensação térmica dos trabalhadores.
In industries characterized with different environment conditions, as warm, comfortable and/or cool environments workers clothing should be appropriate for their specific activity. The thermal environment plays an important role in improving working conditions, with a direct impact on worker productivity. The thermohygrometric characteristics of a thermal environment can affect the well-being, fatigue and productivity of workers. In this study the quick-frozen fish section, considered a cold thermal environment, is evaluated. The values of temperature and relative humidity, as well as the real thermal sensation of the worker were collected in a colour scale. The results show that the pattern of thermal sensation depends on the type of packaging which influences the thermal sensation of workers.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/43275
ISSN: 1647-7723 (digital)
0872-8941
DOI: 10.14195/1647-7723_25-1_8
Rights: open access
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