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https://hdl.handle.net/10316.2/96447
Title: | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I | Other Titles: | Lusophone tables: food, health and culture. vol. I | Authors: | Soares, Carmen (coord.) Ribeiro, Cilene da Silva Gomes (coord.) |
Keywords: | Food History;Food Heritage;Food Cultures;Health;Portugal;Brazil;Lusophony;História da Alimentação;Património Alimentar;Culturas da Alimentação;Saúde;Portugal;Brasil;Lusofonia | Issue Date: | 2018 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra | Abstract: | The tendency of 21st century studies about the table has been to privilege as multi and transdisciplinary approaches.
In fact, it is in its holistic sense that we use the term table, a universe that encompasses goods, people
and ideas. Reflect today toward the table constitutes a process of careful inquiry into three of the main pillars
of the man’s relationship with food, throughout its history: food, health and culture. This book is the subject
of Lusophone Tables and is organized in two volumes, containing five parts and a total of 25 chapters. The 13
chapters of the first volume focus on two central themes: food under the therapeutic and symbolic prism. In
Part I (Therapeutic Tables: when food is medicine), it is evident that, historically, medical writings preceded the
culinary literature. Part II (Sacred Tables: when food is a symbol) is referred to the table as answer and vehicle
of dialogue with the transcendent. A tendência dos estudos do século XXI sobre a mesa tem sido de privilegiar as abordagens multi- e transdisciplinares. Aliás é na sua aceção holística que usamos o termo mesa, universo que engloba bens, pessoas e ideias. Refletir hoje sobre a mesa constitui um processo de indagação atento a três dos principais pilares da relação do homem com o alimento, ao longo de toda a sua história: alimentação, saúde e cultura. A presente obra tem por tema as Mesas Luso-brasileiras e está organizado em dois volumes, contendo cinco partes e um total de 25 capítulos. Os 13 capítulos que encabeçam o primeiro volume focam em dois temas centrais: o alimento sob o prisma terapêutico e simbólico. Na Parte I (Mesas Terapêuticas: quando o alimento é medicamento), evidencia-se o fato de que, historicamente, os escritos médicos precederam a literatura culinária. Na Parte II (Mesas Sagradas: quando o alimento é símbolo) remete-se à mesa como resposta e veículo de diálogo com o transcendente. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/96447 | ISBN: | 978-989-26-1718-3 978-989-26-1721-3 (PDF) |
ISSN: | 2183-6523 | DOI: | 10.14195/978-989-26-1721-3 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I |
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