Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/34018
Title: Pão e vinho sobre a mesa: um “clássico” da alimentação portuguesa
Other Titles: Bread & wine: a classical motif of the Portuguese Food
Authors: Soares, Carmen
Keywords: Bread;Wine;Civilized diet;Primitive diet;Culinary literature;Ancient Greece;Portugal on Modernity;Pão;Vinho;Dieta civilizada;Dieta silvestre;Literatura culinária;Antiguidade grega;Portugal moderno
Issue Date: 2014
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Annablume Editora
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/34012
Abstract: The main purpose of this study is to consider if it is correct to explain the presence of bread and wine on a typical Portuguese meal based on its historical background of the Greco‑roman civilization. During this inquiry we were able to conclude that both products always acted as identity labels of civilization versus primitivism.
O propósito do presente estudo reside em analisar em que medida o pão e o vinho, topos do património alimentar português, se apresentam profundamente enraizados na ancestral matriz mediterrânea greco‑romana. O sentido sócio‑cultural das práticas alimentares a ambos associadas permite‑nos considerar a importância que assumem enquanto marcadores da identidade de sociedades ditas “civilizadas”, por contraste com as tidas por “silvestres”.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/34018
ISBN: 978-989-26-0886-0 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-0886-0_1
Rights: open access
Appears in Collections:Ensaios sobre património alimentar Luso-brasileiro

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