Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/34047
Title: Luis da Câmara Cascudo e a ementa portuguesa: a contribuição de Portugal na construção do pensamento sobre a cozinha brasileira
Other Titles: Luís da Câmara Cascudo and the portuguese ementa: contribuition from Portugal for the construction of a brazilian cuisine thought
Authors: Algranti, Leila Mezan
Asfora, Wanessa
Keywords: Food;Cuisine;Culinary;Portugal;Brasil;Câmara Cascudo;Alimentação;Cozinha;Culinária;Portugal;Brasil;Câmara Cascudo
Issue Date: 2014
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Annablume Editora
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/34012
Abstract: Taking História da Alimentação no Brasil by Luís da Câmara Cascudo as a starting point, the present article discusses the contribution of Portuguese heritage in structuring a discourse on Brazilian cuisine which is still prevailing in much of the scientific literature published on the subject. Its aim is to understand the extent of this contribution firstly from the point of view of ingredients and cooking techniques that have been assimilated (or denied) in the process of shaping what was later recognized as Brazilian cuisine; secondly, from the perspective of the incorporation of some theoretical assumptions proposed by Cascudo for the interpretation of Brazilian society.
A partir da obra História da Alimentação no Brasil de Luís da Câmara Cascudo, o artigo reflete sobre a contribuição da herança cultural portuguesa na elaboração de um discurso sobre a cozinha brasileira ainda vigente em grande parte da produção científica sobre a culinária nacional. Busca compreender a força de tal contribuição não apenas do ponto de vista da disponibilização de ingredientes e técnicas culinárias que foram assimilados ou negados no processo de constituição do que veio a ser reconhecido por cozinha brasileira, mas principalmente, a partir da incorporação de alguns pressupostos teóricos de grande força na interpretação da sociedade brasileira.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/34047
ISBN: 978-989-26-0886-0 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-0886-0_10
Rights: open access
Appears in Collections:Ensaios sobre património alimentar Luso-brasileiro

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