Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/38428
Title: A mesa conventual e os sabores da América
Other Titles: The convents table and the tastes of America
Authors: Braga, Isabel M. R. Mendes Drumond
Keywords: cooking;Portugal;American products;recipes originated in convents;cooking recipes;culinária;Portugal;produtos americanos;receitas conventuais;receitas de culinária
Issue Date: 2015
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/38423
Abstract: The recipes originated in convents, especially sweets confectionary, are a fashionable topic, in most cases quite compromised. If it draws the interest from a diversified public such as historians, gourmets and people involved in sales and restoration, it is also true that the proof of the origins of the convent recipes is, in many cases, far from being possible. This does not restrain some people from claiming the opposite and placing in the market sweets confectionary allegedly prepared on the basis of non-existent recipes from various convents and monasteries from the whole country. After this basic clarification, this paper aims to identify the Portuguese recipes originated in convents in the Modern Era and evaluate the weight of American products in the preparation of sweet and savoury dishes.
Receituário conventual, mormente no âmbito da doçaria, é temática que, pode afirmar-se, está na moda, na maior parte dos casos de forma bastante comprometida. Se a matéria interessa a públicos tão diversificados, como historiadores, gastrónomos e pessoas ligadas à venda e à restauração, também é verdade que a comprovação das origens das receitas conventuais está, em muitos casos, longe de ser possível, o que não inibe alguns de apregoarem o contrário e colocarem no mercado doces pretensamente preparados com base em inexistentes receitas dos mais diversos conventos e mosteiros de norte a sul do país. Posto este esclarecimento básico, importa neste texto identificar os receituários conventuais portugueses da Época Moderna e neles avaliar o peso dos produtos americanos na preparação dos pratos doces e salgados.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/38428
ISBN: 978-989-26-1085-6
978-989-26-1086-3 (PDF)
ISSN: 2183-6523
DOI: 10.14195/978-989-26-1086-3_5
Rights: open access
Appears in Collections:Odisseia de sabores da lusofonia

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