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https://hdl.handle.net/10316.2/38434
Title: | A regionalidade de algumas comidas brasileiras: um estudo das comidas sertanejas no século XX | Other Titles: | The regionality of some brazilian food: a case study of Piauí food in the 20th century | Authors: | Silva, Samara Mendes Araújo | Keywords: | typical foods;food backwoods;backwoods;regional culture;20th century;comidas típicas;comida sertaneja;sertão;cultura regional;século XX | Issue Date: | 2015 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra | Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/38423 | Abstract: | The great national territorial extension generated a diversity of cultural
practices, including food sector. Providing, including that some of these stay
restricted to certain socio-geographic environments which made them unknown
and strange to the other, whether the State itself whether the other entities of the
national federation. In food terms, certain practices sometimes become popular as to identify a particular area of the country for its food, resulting in generalizations
that are not always consistent with the everyday food of inhabitants of an
entire socio-geographical area. Thus, we propose to discuss in this paper is that
even having foods that sometimes are present throughout the territory, there are
certain dishes that due to the historicity of the significance and cultural symbolism
consumption remain confined to particular social space . Therefore we as a place
of analysis the Brazilian hinterland, more precisely the state of Piauí, where people
commonly designates as existing "North foods" and "Southern food" to distinguish
the origins of existing food traditions that space, we used as sources newspapers
and oral documents they reasoned from the perspective of history and culture of
food. Thus we see, even with the intense migration process, occurred in the last
three decades of the twentieth century, which led to intense diffusion of different
practices of the hinterland in urban areas, still remains, clear differentiation and
regionalization of food which contributes to a large measure to strengthen the
identity and differentiating aspects between the two regions of the State of Piauí.
And extending this consideration to other regions of the country, we can say that
the foods are identity-carrying elements and the historicity of a social group, and
to a large extent responsible for the vividness of the maintenance of regionalisms
that persist in our territories in Brazil out. A grande extensão territorial nacional engendrou uma diversidade de práticas culturais, inclusive de âmbito alimentar, propiciando que algumas delas ficassem restritas a certos ambientes sociogeográficos, o que as tornou desconhecidas e estranhas aos demais, tanto ao próprio Estado quanto aos demais entes da federação nacional. Em termos alimentares, certas práticas, por vezes tornam-se populares a ponto de identificar determinada área do país por sua comida, implicando generalizações que nem sempre são coerentes com o cotidiano alimentar da população residente em toda uma extensão sociogeográfica. Desse modo, o que propomos discutir neste trabalho é que, mesmo possuindo comidas que, por vezes, estão presentes em todo o território, há certos pratos cujo consumo, em decorrência da historicidade, da significância e simbolismo cultural, permanece circunscrito a determinado espaço social. Para tanto, tomamos como lugar de análise o sertão brasileiro, mais precisamente o Estado do Piauí, onde a população utiliza comumente as expressões “comidas do norte” e “comidas do sul” para diferenciar as origens das tradições alimentares daquele espaço. Utilizamos como fontes documentos hemerográficos e orais, estes fundamentados sob a ótica da História e Cultura da Alimentação. Desse modo percebemos, mesmo com o intenso processo migratório, ocorrido nas últimas três décadas do século XX, o qual propiciou a intensa difusão de diferentes práticas do sertão no meio urbano, ainda permanecem a clara diferenciação e regionalização das comidas, o que contribui em grande medida para fortalecer os aspectos identitários e diferenciadores entre as duas regiões do Piauí. Estendendo esta consideração para as demais regiões do país, podemos afirmar que as comidas são elementos portadores de identidade e da historicidade de um grupo social, e, em grande medida, responsáveis pela manutenção da vivacidade dos regionalismos que persistem em nossos territórios Brasil afora. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/38434 | ISBN: | 978-989-26-1085-6 978-989-26-1086-3 (PDF) |
ISSN: | 2183-6523 | DOI: | 10.14195/978-989-26-1086-3_11 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Odisseia de sabores da lusofonia |
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