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https://hdl.handle.net/10316.2/39611
Title: | A escrita culinária: permanências e transformações. Campinas (1863-1940) | Other Titles: | Culinary writing: permanencies and transformations. Campinas (1863-1940) | Authors: | Abrahão, Eliane Morelli | Keywords: | Food (History);food habits;cookbooks – manuscript;recipes;Campinas (SP) – social life and customs;Alimentação (História);práticas alimentares;cadernos de receitas;receitas culinárias;Campinas (SP) – vida e costumes sociais | Issue Date: | 2016 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra Annablume |
Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/39609 | Abstract: | Culinary manuscripts have been made object of research by several food history academics, since this material reveals details about the eating habits of a social segment in a given period. I analyse the food recipes that have been registered by Custodia Leopoldina de Oliveira, Anna Henriqueta de Albuquerque Pinheiro and Barbara do Amaral Camargo Penteado in the light of the transformations that occur in the writing style of culinary instructions. It is a domestic and eminently personal text, often encrypted, which perpetuated for centuries and has shown susceptibility to new incorporations, as well as the cultural, social and economic practices of the paulista society, specifically campineira, in the period between 1863-1940. Os manuscritos culinários têm sido objeto de pesquisa de vários estudiosos da alimentação, porque revelam detalhes sobre as práticas alimentares de um segmento social, num período específico. Analiso as receitas de comida registradas por Custodia Leopoldina de Oliveira, Anna Henriqueta de Albuquerque Pinheiro e Barbara do Amaral Camargo Penteado com o olhar voltado às transformações que ocorrem na forma de redação das instruções culinárias. Trata-se de uma escrita doméstica e eminentemente pessoal, muitas vezes cifrada, perpetuada ao longo de séculos, que se mostrou suscetível às novas incorporações e práticas culturais, sociais e econômicas da sociedade paulista, especificamente campineira, no período entre 1863-1940. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/39611 | ISBN: | 978-989-26-1190-7 978-989-26-1191-4 (PDF) |
DOI: | 10.14195/978-989-26-1191-4_2 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Patrimónios alimentares de aquém e além-mar |
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