Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39645
Title: Entre a medicina e a filosofia: a apologia de comer vegetais em Plutarco
Other Titles: Between medicine and philosophy: the apology of eating vegetables in Plutarch
Authors: Pinheiro, Joaquim
Keywords: Plutarch;health;diaita;De esu carnium;animals;vegetables;Plutarco;saúde;diaita;De esu carnium;animais;vegetais
Issue Date: 2016
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Annablume
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/39609
Abstract: Considering Plutarch’s treatises De tuenda sanitate praecepta, De animalium sollertia and especially De esu carnium, this analysis seeks to identify the main elements of Plutarch’s conception of diaita. Although Plutarch has a solid knowledge and interest in medicine (Tsekourakis 1987, Boulogne 1996), health and diaita or even food, being at the service of his ethical and pedagogical message, emerge as essential requirements for the harmonious life of mankind in their relationship with nature and other living beings.
Tendo em conta os tratados Preceitos para conservar a saúde (De tuenda sanitate praecepta), Da inteligência dos animais (De sollertia animalium) e, em particular, Sobre comer carne (De esu carnium), procuraremos identificar os principais elementos da concepção plutarquiana sobre a diaita. Embora Plutarco manifeste conhecimentos e interesse pela medicina (Tsekourakis 1987, Boulogne 1996), a saúde e a diaita ou mesmo a alimentação, estando ao serviço da mensagem ético-pedagógica, surgem como requisitos essenciais para a vida harmoniosa do homem, na sua relação com a natureza e os outros seres vivos.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/39645
ISBN: 978-989-26-1190-7
978-989-26-1191-4 (PDF)
DOI: 10.14195/978-989-26-1191-4_16
Rights: open access
Appears in Collections:Patrimónios alimentares de aquém e além-mar

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
entre_a_medicina_e_a_filosofia.pdf5.74 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show full item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.