Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/39645
Title: | Entre a medicina e a filosofia: a apologia de comer vegetais em Plutarco | Other Titles: | Between medicine and philosophy: the apology of eating vegetables in Plutarch | Authors: | Pinheiro, Joaquim | Keywords: | Plutarch;health;diaita;De esu carnium;animals;vegetables;Plutarco;saúde;diaita;De esu carnium;animais;vegetais | Issue Date: | 2016 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra Annablume |
Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/39609 | Abstract: | Considering Plutarch’s treatises De tuenda sanitate praecepta, De animalium sollertia and especially De esu carnium, this analysis seeks to identify the main elements of Plutarch’s conception of diaita. Although Plutarch has a solid knowledge and interest in medicine (Tsekourakis 1987, Boulogne 1996), health and diaita or even food, being at the service of his ethical and pedagogical message, emerge as essential requirements for the harmonious life of mankind in their relationship with nature and other living beings. Tendo em conta os tratados Preceitos para conservar a saúde (De tuenda sanitate praecepta), Da inteligência dos animais (De sollertia animalium) e, em particular, Sobre comer carne (De esu carnium), procuraremos identificar os principais elementos da concepção plutarquiana sobre a diaita. Embora Plutarco manifeste conhecimentos e interesse pela medicina (Tsekourakis 1987, Boulogne 1996), a saúde e a diaita ou mesmo a alimentação, estando ao serviço da mensagem ético-pedagógica, surgem como requisitos essenciais para a vida harmoniosa do homem, na sua relação com a natureza e os outros seres vivos. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/39645 | ISBN: | 978-989-26-1190-7 978-989-26-1191-4 (PDF) |
DOI: | 10.14195/978-989-26-1191-4_16 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Patrimónios alimentares de aquém e além-mar |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
entre_a_medicina_e_a_filosofia.pdf | 5.74 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.